Tak moja babcia robi tradycyjne ogórki małosolne. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

g.pl 6 dni temu
Co można zrobić z dużą ilością ogórków? jeżeli masz w domu za mnóstwo warzyw i nie chcesz ich marnować, to przygotuj z nich smaczne przetwory. Doskonałym pomysłem będą ogórki małosolne. Są bardzo proste do przyrządzenia, a przy okazji stanowią pyszną przekąskę na grilla.
Jednymi z najchętniej uprawianych warzyw w przydomowym ogródku są ogórki gruntowe. Stanowią doskonały składnik wielu różnych obiadów, śniadań czy sałatek, ale świetne sprawdzą się też jako przetwory. jeżeli szykuje ci się w tym roku prawdziwy wysyp tych warzyw i nie chcesz ich zmarnować, to zamknij je w słoikach z przyprawami bądź w zalewach. Jaki przepis sprawdzi się najlepiej?


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Jak zrobić dobre małosolne ogórki? Przedstawiamy tradycyjny przepis
Z ogórków gruntowych można zrobić wiele różnych przetworów, ale latem najlepiej sprawdzają się te w wersji małosolnej. Świetnie smakują zarówno jako część większego obiadu, jak i przekąska na imprezach czy grillu. Tradycyjny przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych. Sprawdź, jak zrobić takie przetwory.
Zobacz też: Ten nawóz do pomidorów stosują doświadczeni ogrodnicy. Gwarantuje wysyp soczystych i dorodnych owoców


Ile soli na 1 litr wody do ogórków małosolnych? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ogórków małosolnych, to:


0,5 kilograma ogórków gruntowych,
litr przegotowanej wody,
czubata łyżka soli,
liść chrzanu,
kawałek korzenia chrzanu,
2-3 duże ząbki czosnku,
kilka gałązek kopru lub koperku.


Jaką wodą zalać ogórki małosolne: gorąca czy zimną? Przepis krok po kroku


Najpierw wlewamy do garnka litr wody, dodajemy sól i gotujemy. Następnie pozostawiamy całość do ostygnięcia. Woda powinna być letnia, ale nie zupełnie zimna.
Gdy woda stygnie, zabieramy się za warzywa. Ogórki i koper dokładnie myjemy, chrzan kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek lekko zgniatamy nożem, by uwolnić z niego więcej aromatu.
Na dno czystego i wyparzonego słoika wkładamy część kopru, ząbek czosnku oraz liść i kawałek korzenia chrzanu. Następnie ciasno układamy na tym oczyszczone ogórki w taki sposób, by znajdowały się w pozycji pionowej. Między warzywa wpychamy pozostały czosnek, chrzan i koper.
Całość zalewamy wcześniej ugotowaną wodą z solą - ogórki powinny być w całości zakryte. Naczynia nie zakręcamy, ale dokładnie przykrywamy jego wieko cienką ściereczką lub pieluchą tetrową.
Tak przygotowany słoik odstawiamy w ciemne miejsce. Może stać na blacie kuchennym, ale należy pilnować, aby nie dochodziło do niego zbyt dużo światła, ponieważ wówczas warzywa mogą zgnić.
Po około 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe. Czas jest tutaj bardzo ważny, ponieważ jeżeli pozostawimy warzywa na dłużej, woda zmętnieje i rozpocznie się proces kiszenia.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału