Jak obrać jajko ugotowane na twardo bez rozrywania przy tym ściętego białka? To łatwiejsze niż ci się wydaje. o ile szykujesz jajeczne danie, którego podstawą są ugotowane jajka o idealnym kształcie, wypróbuj ten trik. Metoda ta pozwoli ci bezproblemowo usunąć skorupkę i zachować jajko w całości. To banalnie proste.
Znamy mnóstwo patentów na obieranie jajek. Niegdyś w sieci krążyło wideo, w którym obierano tylko węższe końcówki jajka po to, by je „wydmuchać” z obtaczającej go po bokach skorupki. Co prawda, patent ten sprawdza się, ale istnieją łatwiejsze rozwiązania. Jednym z nich jest delikatne rolowanie ugotowanego jaja. W tym przypadku sekretem sukcesu jest dobrze rozgnieciona skorupka, która powinna, po takim potraktowaniu, zejść bez problemu. Niekiedy jednak ta przywiera tak do jajka, iż najcierpliwsi tracą zmysły. Jak więc zabrać się za obieranie jajek, by czynność ta zawsze kończyła się sukcesem?
Dlaczego jajko źle się obiera?
Zdarzają się sytuacje, kiedy wszystkie patenty zawodzą, bo skorupka tak mocno przywiera do jajka, iż pozbywając się jej, odchodzi również ścięte białko. A to finalnie nie wygląda dobrze. Istnieje kilka powodów, dla których jajka mogą źle się obierać. Jednym z najważniejszych jest świeżość jajek. Wbrew obiegowej opinii – im jajko jest starsze, tym skorupka staje się mniej przylepna do białka, co ułatwia obieranie. Jak sprawdzić świeżość jajek? O tym pisaliśmy TUTAJ.
Błona, która znajduje się między skorupką a białkiem, zawiera dużo keratyny. Ta zaś jest „mocniejsza” w kwaśnym środowisku. Dlatego też świeże jajka, które mają niższe pH i są bardziej kwaśne od tych starszych, trudno się obierają. Natomiast wraz z ulatnianiem się dwutlenku węgla i wzrostem pH, keratyna staje się „słabsza”, co sprawia, iż skorupka łatwiej odchodzi od jajka.
Jak obrać jajka, by zachowały idealny kształt? – Pyszności; Fot. Pixabay
Jak łatwo obrać jajko na ugotowane twardo?
Najpowszechniej stosowaną metodą obierania jajka jest dokładnie stłuczenie skorupki i odrywanie jej kawałków. jeżeli ta schodzi z łatwością – zajmuje to dosłownie chwilę. Niekiedy jednak skorupka tak mocno przywiera do jajka, iż pozbycie się jej wiąże się z odrywaniem kawałków ściętego białka. W takich sytuacjach pomóc może pewien trik, a konkretniej – mała łyżeczka. Wystarczy ostukać nią jajko, a następnie wsunąć sztuciec pod skorupkę. Przesuwając łyżeczką po jajku, usuniesz skorupkę niemalże w jednym kawałku.
Możesz również wrzucić jajko do słoika i zalać je zimną wodą, do 3/4 pojemnika. Energicznie potrząsając słoikiem, sprawisz, iż skorupka pęknie, a dzięki wodzie oddzieli się od jajek. Pamiętaj również, by gotować jajka w wodzie z dodatkiem soli bądź octu czy soku z cytryny – to także ułatwi usuwanie skorupki. Ponadto, nie bez znaczenia jest to, którą stronę jajka obieramy jako pierwszą. Łatwiej będzie zdjąć skorupkę, zaczynając od „płaskiego” końca jajka, ponieważ tam znajduje się pęcherzyk powietrza.
Zobacz także 23 genialne triki z jajkami, które warto znać. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale YouTube: