Pączki na tłusty czwartek w tym roku mogą wyjść ci naprawdę dobre. Pamiętaj jednak, iż ich smak nie zależy wyłącznie od ciasta, ale także od pysznego nadzienia, którymi zostają wypełnione.
Wcale nie musisz wkładać wiele wysiłku w ich nadziewanie pączków, aby były soczyste, a w kuchni nie musi utworzyć się bałagan, który będzie trzeba później sprzątać godzinami. Zacznij stosować banalnie prosty sposób mojej babci, która zawsze nadziewała pączki w kilka minut.
Może cię zainteresować: Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut
Jak nadziewać pączki? Możesz zrobić to smażeniem, ale ryzykujesz bałaganem
Istnieją różne sposoby na nadziewanie pączków. Możesz zrobić to jeszcze przed ich usmażeniem, albo dopiero później. jeżeli wybierzesz pierwszy sposób, przygotuj swoje ciasto.
Wyłóż na nie łyżeczką marmoladę lub krem i przykryj go drugim kawałkiem drożdżowego ciasta. Pamiętaj jednak, aby dokładnie skleić brzegi. Dzięki temu słodkie nadzienie na pewno nie wypadnie podczas smażenia i pączek się nie rozpadnie.
Czytaj również: Ten deser to smak dzieciństwa. Zrobisz go w kwadrans, a smakuje bosko
Wypróbuj prosty trik na nadziewanie pączków po smażeniu mojej babci
Wolisz nadziewać pączki po usmażeniu? Moja babcia również preferowała robić to dopiero wtedy. Uważała, iż to najlepszy sposób, aby marmolada przypadkiem nie wyciekła bokiem i nie zabrudziła oleju.
Do nadziewania pączków używała długiej i wąskiej strzykawki z grubą igłą, która dobrze wbija się w ciasto, jednocześnie go nie odkształcając (można także wykorzystać rękaw cukierniczy, jednak szpryca zwykle pozwala zachować większy porządek w kuchni).
Zobacz też:
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze
Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia