Omlet – podstawowy przepis na danie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 20 g masła,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Opcjonalnie:
- 10 g posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, bazylii,
- 10 g wyrazistego w smaku sera np.: fety, mimolette, ser pleśniowy,
- 10 g podsmażonych pieczarek,
- 10 g podsmażonej kiełbasy.
Jak wykonać puszysty omlet?
Przygotowanie:
- Jajka należy rozbić i dodać do wysokiego naczynia. Następnie należy ubijać go przy pomocy manualnej trzepaczki lub miksera manualnego, aby maksymalnie napowietrzyć jajka.
- Nie powinny podwoić objętości jak ubite do ciasta, ale powinny być widoczne powstające bąbelki powietrza. Na początku ubijania należy posolić jajka.
- Pod koniec ubijania można dodać świeżo zmielony czarny pieprz i zioła.
- Na patelni należy rozpuścić masło.
- Następnie trzeba wylać na patelnię masę jajeczną.
- W trakcie smażenia należy zagarniać omlet od zewnątrz do wewnątrz, aby równomiernie się smażył.
- W tym momencie można dodać wybrane dodatki np.: fetę, podsmażoną kiełbasę lub grzyby.
- Następnie, gdy omlet będzie już zwarty, należy do zamknąć w 1/3 i delikatnie zwinąć lub po prostu zamknąć na pół.
- Gotowy omlet przekładany jest do talerza i natychmiast podawany.
Rodzaje i sposoby podania
Omlety to uniwersalne danie, które można zrobić z łatwo dostępnych składników. Opcjonalnie można dodać do ubijanych jajek gęstą kwaśną śmietanę, aby nadać im większej kremowości. Miłośnicy szpinaku mogą dodać go do omletu. Warto przesmażyć go z czosnkiem i dodać do niego gałkę muszkatołową. Świetnie będzie smakować przygotowana pasta szpinakowa na bazie mascarpone, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do omletu.
Ponadto można spotkać następujące rodzaje omletów:
- Tortilla de patatas – inaczej określana jako „tortilla española”, czyli omlet hiszpański. Potrawa wykonywany jest z dodatkiem ziemniaków. Podaje się je na ciepło lub na zimno w ramach hiszpańskich przekąsek znanych pod nazwą tapas.
- Omlet cesarski (kaiserschmarrn)">Omlet cesarski (kaiserschmarrn) – omlet na słodko z rodzynkami, rumem o nieregularnym kształcie.
- Omlet western – omlet pochodzący ze Stanów Zjednoczonych podawany z przesmażonymi plastrami bekonu, sosu pomidorowego, cebuli i dodatkiem papryki. Często podawane są z ostrym sosem tabasco lub chili.
- Omlet po norwesku – przygotowywany jest z dodatkiem wędzonego łososia, kleksem gęstej kwaśnej śmietany i świeżym koperkiem.
Warto też zwrócić uwagę na klasyczne dodatki do omletów np.: z szynką i z kurkami. A także podawanie omletu z konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi.
Jeszcze więcej puszystości – sprawdzone triki
Poza wprowadzeniem powietrza do omletu ważne jest użycie dużych jajek. Duże jajka będą miały większą ilość białka, które w trakcie ubijania ułatwi wejście powietrza do masy. Ważne też jest wylanie ubitych jajek na rozgrzaną patelnię, ale smażenie ich w na małym ogniu. W trakcie smażenia nie należy naciskać na niego łopatką. W przeciwnym razie wyciśnie się wprowadzone w jajka powietrze.
Mamy nadzieję, iż te wskazówki pomogą wam zrobić omlety lekkie jak piórko.
Sprawdź także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: