Ta zupa pomaga oczyścić mój organizm z toksyn. Przepis na nią jest banalnie prosty

odzywianie.wprost.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Zupa buraczana Źródło: Shutterstock / ai_s


Zupa z buraków to świetny pomysł na posiłek, który poprawi zdrowie poprzez oczyszczenie organizmu z toksyn. Jej zrobienie jest proste, a wracać do niej warto choćby dla przyjemnego smaku.

Zupa buraczana to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na oczyszczenie organizmu i dostarczenie mu wielu cennych składników odżywczych. Przepis odkryłam niedawno, gdy szukałam sposobu na wykorzystanie znalezionych na dnie lodówki gotowanych buraków. Zupa okazała się tak pyszna, iż wracam do niej nie tylko, gdy chce się wzmocnić.

Dlaczego warto jeść zupę z buraków?

Głównym składnikiem dania są buraki, czyli warzywa obfitujące w witaminy i minerały. Oczyszczanie organizmu wspierają przede wszystkim betalainy. Jest to grupa substancji o adekwatnościach silnie antyoksydacyjnych, która pomaga neutralizować szkodliwe wolne rodniki. Podobnie działanie wykazuje witamina C, której nieocenioną rolą jest też wzmacnianie odporności i uczestnictwo w wielu istotnych dla organizmu procesach metabolicznych.

Wraz z porcją zupy buraczanej dostarczysz sobie również błonnika – składnika niezwykle cennego z punktu widzenia procesu trawienia. Jego rolą jest m.in. regulacja pracy jelit i zapobieganie zaparciom. Dbając o odpowiednią podaż tego węglowodanu, będziesz odczuwała sytość dłużej, co ułatwi unikanie podjadania między posiłkami.

Buraki pomogą ci także w obniżeniu ciśnienia krwi i poprawieniu jej krążenia. Wszystko za sprawą zawartych w warzywie potasu i tlenków azotu. Czerwony produkt dostarczy też niezbędnych dla prawidłowego widzenia karotenoidów oraz wspierających zdrowie kobiet żelaza i kwasu foliowego. Nie zwlekaj więc i zrób z nich pyszną zupę z buraków już dziś.

Jak zrobić zupę z buraków?

Wykonanie zupy z buraków jest banalne. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości w lekkim bulionie i zblendować je na gładki krem. W takiej formie można ją już zajadać, najlepiej na ciepło. Prawda, iż proste?

Idź do oryginalnego materiału