Ta zupa była przysmakiem w jednej części kraju. Jednak niewielu zdecyduje się jej skosztować

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa bryjka - zdjęcie poglądowe. Fot. Pixabay


Bryjka była przysmakiem w jednym z regionów naszego kraju. Mieszkańcy innych lokalizacji mogli jednak o niej nie słyszeć. Co ciekawe, kilka osób ma odwagę jej skosztować. Z czego robiona jest ta zupa i dlaczego budzi tyle kontrowersji? Odpowiadamy.

Kuchnia starosądecka to kuchnia pogranicza. Choć nie jest zbyt popularna w całej Polsce, to mieszkanki tego regionu dbają o to, by utrzymywać tradycje. Koła Gospodyń Wiejskich coraz częściej prezentują więc dawne przepisy, dbając o to, by pamięć o nich była żywa. jeżeli chcemy spróbować tych regionalnych potraw, to zdecydowanie warto wybrać się na nowosądecki rynek, gdzie realizowane są imprezy z degustacją regionalnych smakołyków. Tym, którzy nie mają możliwości pojawienia się na ludowych obchodach, prezentujemy przepis na wyjątkową zupę już teraz.

Bryjka – przepis. Dawniej uznawano ją za zupę dla biedoty, a dziś jest oryginalnym przysmakiem

Jak podaje „Gazeta Krakowska”, wersję tradycyjną zupy bryjki przygotowywało się, gotując w osolonej wodzie mąkę razową. Gdy się zagęściła, okraszano ją tłuszczem. Służyła do tego m.in. słonina, smalec, masło czy olej lniany. Zdarzało się również, iż do zupy dodawano maślankę, mleko bądź serwatkę. Jak przygotować taką bryjkę w domu? Nie jest to takie trudne. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.

Składniki:

  • pół litra wody,
  • 20 dag mąki jęczmiennej lub pszennej razowej,
  • sól,
  • słonina lub boczek,
  • mleko (opcjonalnie).

Sprawdź również: Japończyk pierwszy raz próbuje flaki. Jego reakcja to hit, ale słowa zaskakują

Przepis na bryjkę. Regionalna zupa, którą nie każdy chciałby spróbować

Sposób przygotowania:

  • Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy sól i mąkę, po czym delikatnie mieszamy, by nie utworzyły się zbędne grudki.
  • Gotujemy przez kwadrans, a następnie dodajemy pół szklanki zimnej wody, by zahartować danie.
  • To już koniec. Wlewamy zupę do misek i podajemy ze skwarkami. Opcjonalnie możemy dodać mleko — w trakcie gotowania lub po.

Czytaj także: Ogórka i pomidora naprawdę nie wolno łączyć? Lekarka ujawnia całą prawdę

Zupa bryjka – zdjęcie poglądowe. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału