Dania kuchni włoskiej są jednymi z najbardziej lubianych potraw na całym świecie. Jedną z takich przepysznych włoskich przekąsek jest właśnie suppli. Co ciekawe, danie to wymyślone zostało w czasach biedy. Jak wskazuje historia, w Lacjum suppli przyrządzane było z resztek, które zostawały po przygotowaniu obiadu. Niektóre źródła włoskie podają również, iż suppli powstało w czasach kiedy Rzym okupowany był przez wojska Napoleona, co miało miejsce w XIX wieku. Warto także zaznaczyć, iż w swojej początkowej wersji suppli przygotowywane były z ryżu, jajka oraz podrobów. Z czasem przepis nieco się zmieniał i w tej chwili suppli zawierają w swoim składzie m.in. mięso mielone i mozzarellę.
REKLAMA
Zobacz wideo Włoskie arancini
Suppli - przepis na wersję z mięsem
Włoskie dania są przeważnie bardzo proste do przygotowania, a przy tym niezwykle smaczne. Nie inaczej jest także w przypadku rzymskiego suppli. Sami zobaczcie, jakie to proste!
Do przygotowania tradycyjnego suppli z mięsem będziemy potrzebować:
Ryż – 500 gramów
Pieczarki – 50 gramów
Mięso mielone (np. z szynki) – 150 gramów
Wątróbkę drobiową – 60 g (jeśli nie lubimy wątróbki, możemy ją pominąć i w zamian dodać więcej mięsa mielonego)
Bulion mięsny – 1 litr
Jajka – 2 sztuki
Cebula – 0,5 dużej
Passata pomidorowa – 400 gramów
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Białe wino – 100 mililitrów
Masło – 80 gramów
Grana padano – 30 gramów
Pieprz
Sól
Panierkę do naszego włoskiego suppli przygotujemy natomiast przy użyciu:
Jajek – 2 sztuki
Bułki tartej
Oleju
Na samym początku cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę oczyszczamy i także kroimy na średnie kawałki. Na patelni rozgrzewamy 30 gramów masła oraz oliwę i podsmażamy cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli, na patelnię dodajemy mięso mielone i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy wątróbkę oraz pokrojone pieczarki i podsmażamy przez pięć minut.
Do całości dodajemy wino oraz passatę pomidorową, doprawiamy przyprawami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy ryż i ponownie dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielkie porcje bulionu. Kiedy ryż będzie już miękki, na patelnię dodajemy także pozostałe masło, jajka i ser grana padano. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Całość przekładamy do innego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie mozzarellę kroimy na małe kawałki. Kiedy nasza ryżowa masa nieco przestygnie, rozpoczynamy formowanie kuleczek, a do ich środka wkładamy kawałki mozzarelli. Tak przygotowane kulki obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy kilka minut, a następnie odsączamy tłuszcz poprzez ułożenie naszych suppli na ręczniku papierowym. Włoską przekąskę podajemy gorącą, bo to właśnie w rozpływającej się mozzarelli tkwi sekret tego przysmaku!
Suppli - przepis na wegetariańską opcję
Do przygotowania wegetariańskiej wersji włoskiego suppli będziemy potrzebować:
Ryż – 0,5 szklanki
Passatę pomidorową – 0,5 szklanki
Białe wino – 100 mililitrów
Bulion warzywny – 1 szklanka
Jajko – 1 sztuka
Parmezan tarty – 30 gramów
Cebula – 1 sztuka
Mozzarella – 200 gramów
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Olej
Bułka tarta
Pieprz
Sól
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie, następnie dodajemy ryż i smażymy przez dwie minuty. Do całości dodajemy wino i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż całkowicie odparuje. Następnie na patelnię porcjami wlewamy bulion i delikatnie mieszamy, po tym jak ryż wchłonie bulion, dolewamy jego kolejną porcję. Czynność powtarzamy do czasu wykorzystania całego bulionu. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy przez dwie minuty.
Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do ostygnięcia. Następnie formujemy małe kulki, a do ich środka wkładamy kawałki mozzarelli. Całość, podobnie jak w przypadku wersji mięsnej, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na głębokim tłuszczu. Następnie odsączamy suppli na ręczniku papierowym. Serwujemy gorące. Smacznego!
Zobacz też: Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis