Jeśli zależy ci na podkreśleniu smaku ryby i innych wyjątkowych dań, które przygotowujesz w swoim domu, to warto sięgnąć po estragon. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, którą stosuje się w europejskich kuchniach. Niektórzy określają go mianem „króla wśród przypraw”. Okazuje się, iż tę przyprawę możesz w prosty sposób wyhodować na swoim balkonie.
Przygotowując swoje ulubione dania, z pewnością sięgasz po wiele rozmaitych przypraw. Są wśród nich takie podstawowe, jak sól i pieprz oraz popularne zioła do dań obiadowych, które nadają potrawom wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Do tych popularnych dodatków należy zaliczyć przyprawy śródziemnomorskie. Jest wśród nich również estragon, który można zastosować w kuchni, jak i w medycynie.
Estragon – co to takiego?
Zanim poznasz najważniejsze adekwatności estragonu, dobrze jest poznać najważniejsze informacje związane z tą popularną przyprawą. Estragon jest rośliną z rodziny astrowatych, która porasta tereny południowo-wschodniej Europy, a także obszary Azji i Ameryki Północnej. Nazwa estragonu wywodzi się od łacińskiego słowa draco, które oznacza węża. Jednak oryginalna nazwa pochodzi od charakterystycznego układu korzeni, które kształtem przypominają groźnego gada. Wykorzystuje się go głównie w kuchni, ale również w domowej medycynie.
Gałązka estragonu – Pyszności; Foto canva.com
Estragon to bylina o twardej i wysokiej łodydze, obrośniętej wąskimi i lekko zwisającymi liśćmi z delikatnie zaostrzonymi końcami. Kwiaty mają barwę białą lub żółtą i rzadko rozwijają się w pełni. Ta popularna przyprawa nie wymaga szczególnej pielęgnacji – wystarczy, by regularnie go podlewać i odchwaszczać. Nie jest odporny na mróz, dlatego jeżeli zależy ci na tym, nu przetrwał zimę, to dobrze będzie przyciąć estragon i osłonić go tuż przed rozpoczęciem zimy.
Jak wyhodować estragon na balkonie?
Zastanawiasz się, co musisz zrobić, by wyhodować estragon na balkonie lub tarasie? To bardzo proste. Wystarczy, iż posadzisz go w miejscu słonecznym, w żyznej i przepuszczalnej ziemi, o odczynie zbliżonym do obojętnego. W uprawie doniczkowej najlepiej sprawdzi się odpowiednie podłoże do ziół, które można zakupić w sklepach ogrodniczych. Pamiętaj, iż doniczka powinna mieć otwór odpływowy. Konieczne jest jego regularne podlewanie i odchwaszczanie – to szczególnie ważne, bo przesuszony estragon gwałtownie traci jędrność.
Estragon i jego adekwatności – do czego wykorzystać go w kuchni i domowej medycynie?
Jeśli uda ci się wyhodować estragon na balkonie lub w swoim ogródku, to czas najwyższy, byś dowiedział się jak wykorzystać estragon. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa, ale również jako zioło, które wykorzystuje się w medycynie. Ta popularna przyprawa jest wykorzystywana do przygotowania specjałów z Niemiec, Włoch, Francji, czy Hiszpanii. Ziele pasuje do popularnych sosów, jako przyprawa do sałatek, dań mięsnych, zup, czy dań jarskich. Świetnie komponuje się z daniami jajecznymi i daniami z drobiu.
Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva
A jak wykorzystać estragon w medycynie? Lecznicze adekwatności estragonu to przede wszystkim poprawa procesów trawiennych. Wspomaga apetyt i produkcję soków żołądkowych, a także uzupełnia braki witaminy A. Charakteryzuje go działanie moczopędne, rozkurczające, antybakteryjne, antyoksydantowe i grzybobójcze. Estragon bardzo często wykorzystuje się w przypadku licznych dolegliwości reumatycznych.
Tę popularną przyprawę możesz z powodzeniem dodać do makaronu z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: