Już niedługo wielkie grillowanie! Na wielu działkach i w ogrodach można będzie poczuć zapach przygotowanych dań, które są charakterystyczne dla letniego sezonu grillowego. A co zrobić, by dania z grilla były jeszcze lepsze w smaku? Pomocny może tu okazać się kamień solny, który świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Dlaczego warto go użyć i jak grillować na takim kamieniu?
Nie ulega żadnej wątpliwości, iż grill i przygotowanie rozmaitych potraw to jedna z ulubionych form spędzania weekendu w Polsce. Za oficjalny początek uznaje się tu długi weekend majowy. Sezon grillowy trwa do ostatnich ciepłych dni. W przeciągu tych kilku miesięcy przygotowuje się wiele wyjątkowych dań z grilla. Pamiętaj, iż smażenie wcale nie musi być nudne. Wystarczy, iż zastosujesz innowacyjne metody przygotowania potraw i zastosujesz te najlepsze przepisy na dania z grilla.
Kamień solny – co to takiego?
Zanim dowiesz się, jak grillować na kamieniu solnym, dobrze jest wyjaśnić, czym jest kamień solny. To nic innego, jak kamień, deska lub płyta solna o prostokątnym kształcie. Ten blok krystalicznej soli, dzięki swoim adekwatnościom, jest bardzo często wykorzystywany do grillowania. Co ważne, taki kamień potrafi również schładzać potrawy, dzięki czemu grillowanie będzie miłe i przyjemne. A jest to możliwe dzięki temu, iż kamień jest w stanie przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę. Dotyczy to ogrzewania, jak i schładzania.
Grillowanie na kamieniu – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius
Wystarczy, iż rozgrzejesz taki blok solny w piekarniku lub nad ogniem, przez co pozostanie on gorący przez naprawdę długi czas. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zechcesz go schłodzić – pozostanie taki przez długi czas i nie dopuści, by potrawy serwowane na zimno stały się ciepłe.
Jakie adekwatności ma kamień solny?
Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości kamienia solnego, to z pewnością najważniejszy będzie fakt utrzymania pożądanej temperatury. Ale to nie wszystko, bo pozostało więcej adekwatności i zastosowań tego produktu.
Najważniejsze adekwatności kamienia solnego to m.in.:
- minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia
- pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób
- zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ponownego podgrzewania
- mięso nie wymaga solenia
- płyta solna ma adekwatności antybakteryjne
- kamień jest uniwersalny.
Sprawdź: Podaj zamiast mizerii. Przepyszny dodatek do obiadu i grillowanych dań
Grillowanie z wykorzystaniem kamienia solnego – jak go użyć?
Jako, iż sezon grillowy coraz bliżej, to wiedz, iż taki kamień solny może świetnie sprawdzić się do przygotowania ulubionych posiłków z grilla. Jak wykorzystać blok solny do grillowania? To bardzo proste! Są dwie metody jego wykorzystania.
- Kamień solny rozgrzany w piekarniku – wystarczy, iż rozgrzejesz go wcześniej w piekarniku i następnie ustawisz na drewnianej desce na stole; ułóż na nim wszystkie produkty do grillowania – pamiętaj, iż temperatura jest oddawana przez około 30 minut, więc w ten sposób możesz upiec jedną partię produktów; przed kolejną partią, trzeba będzie ponownie rozgrzać kamień.
- Kamień solny położony bezpośrednio na grillu – możesz go umieścić bezpośrednio w palenisku grilla i następnie umieścić na nim grillowane potrawy; taki kamień zapobiega przypaleniu, a sól poprawia smak potraw; zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, gdy zdecydujesz się użyć pokrywki – wówczas dania pieką się równomiernie.
Na weekendowe grillowanie, świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z kurczakiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: