Karpatka to uniwersalne, klasyczne polskie ciasto, które od wieków gości na stołach w okresie karnawału, świąt czy rodzinnych uroczystości. Jej nazwa nawiązuje do górskich krajobrazów.
Struktura warstw przypomina grzbiety, a krem, który jest między nimi, może kojarzyć się ze śniegiem, który oprósza szyty. Podobnie zresztą jak posypka, ponieważ nie od dziś wiadomo, ze tradycyjna domowa karpatka powinna zostać posypana cukrem pudrem.
Czytaj również: Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste
Przepis na domową karpatkę, która zawsze się udaje. Te składniki będą potrzebne
Ten przepis na domową karpatkę z masą budyniową to dowód na to, iż proste rozwiązania u kuchni często są najlepsze. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych wymyślnych produktów. Wystarczą tradycyjne składniki, od ręki dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Składniki na karpatkę - ciasto:
- margaryna - 0,5 kostki
- woda - 1 szklanka
- mąka - 1 szklanka
- jajka - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Składniki na karpatkę - krem budyniowy
- mleko - 0,5 litra (3,2 procentowego)
- żółtka jaj - 3 sztuki
- mąka ziemniaczana - 2 duże łyżki
- mąka pszenna - 2 duże łyżki
- margaryna - 0,5 kostki
- masło - 1 kostka
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier waniliowy - według uznania
Może cię zainteresować: Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę, gdy goście pukają do drzwi
Jak zrobić karpatkę krok po kroku? Na widok tego ciasta goście zaczną oblizywać usta
Przygotowanie karpatki zacznij od ciasta, ponieważ to musi się upiec i ostygnąć przed nałożeniem kremu. Nie odwracaj kolejności, a zachowasz idealną konsystencję i smak wypieku.
Zagotuj wodę wraz z margaryną. Do wrzątku wsyp mąkę, dokładnie mieszając. Niech postoi na ogniu do utworzenia gładkiej, jednolitej masy, którą musisz zostawić do ostygnięcia. Nie wychładzaj jej jednak całkiem, tylko wbij jajka (po jednym jednocześnie) i zmiksuj całość tak, by połączyły się z ciastem.
Dodaj jeszcze proszek do pieczenia, odrobinę soli i utrzyj wszystko dokładnie. Gotowe ciasto podziel na dwie części, wylej na dwie blachy (25 x 35 cm) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło, możesz zacząć przygotowywać krem. W tym celu żółtka jajek, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksuj. Resztę mleka zagotuj i dołącz do reszty przygotowanych wcześniej składników.
Powinien powstać budyń, więc daj mu chwilę, aby przestygł. Masło, margarynę i cukier puder utrzyj. Dodawaj do nich łyżka po łyżce ostudzony budyń, aby utworzyć pyszną masę.
Krem wylej na jedną połówkę ostygniętego ciasta, rozsmaruj go, by dobrze przylegało i wypiek nie zniszczył się podczas krojenia. Przykryj karpatkę drugim kawałkiem ciasta, porządnie go dociśnij i posyp górę cukrem pudrem. Karpatka z masą budyniową powinna być gotowa.
Zobacz też:
Tę "kawę" możesz pić codziennie przed snem. Smakuje bosko i usypia w 5 minut
Lubisz chałwę? Pij regularnie ten koktajl i pożegnaj nadprogramowe kilogramy
Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie