Szynka wieprzowa wolno pieczona

przepisnikmoniki.pl 11 miesięcy temu

Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :)



Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami.


Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,75 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,75 łyżeczki pieprzu białego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego


Wykonanie:

  1. Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy.
  3. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą.
  4. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia.
  5. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szynkę około doby.
  6. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, które zamykamy pokrywą.
  7. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsujesza piekarnika na 4,5 godziny.
Idź do oryginalnego materiału