Szynka w sosie z puree

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szynka w sosie z puree


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Szynka w sosie z puree / Fot: Michał Markowicz

Szynka w sosie z puree

Składniki:

Szynka wieprzowa 1 kg

Ziemniaki 1 kg

Serek kanapkowy 250 g

Cebulka szalotka

Szczypiorek

Masło 2-3 łyżeczki

Ziele angielskie

Liście laurowe

Olej 2-3 łyżki

Sól i pieprz

Sposób wykonania:

Szynkę czyścimy, kroimy na plastry i lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim szynkę. Mięso przesmażamy na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia, podlewamy wodą , dodajemy przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki gotujemy a następnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy serek, masło, posiekaną cebulkę i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Wykonanie: Michał Markowicz


Idź do oryginalnego materiału