Domowe wafelki z masą z mleka w proszku
Mam dla ciebie przepis na domowe wafle przekładane w 3 smakach. To pyszny deser, który dawniej był bardzo popularny. Masa z mleka w proszku z orzechami, czekoladą i wanilią smakuje wyśmienicie. Trudno się powstrzymać, żeby nie wyjadać jej łyżkami prosto z miski. Całość można bardzo łatwo przygotować w kilka chwil. Wafle są chrupiące, ładnie się kroją i pięknie wyglądają. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić wafle przekładane kremami.
Przepis na wafle przekładane w 3 smakach
Czas przygotowania: ok. 20 minut,
Liczba porcji na: ok. 36 wafelków,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- opakowanie wafli,
- 250 ml mleka,
- 200 g masła,
- 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki do jasnej masy,
- niepełna szklanka cukru,
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g posiekanych orzechów, np. laskowych lub włoskich,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru waniliowego.
Przepyszne i kolorowe wafelki z galaretką. Wypróbuj przepis na smak z dzieciństwa
Masz ochotę na deser, jak z dawnych lat? Proponuję popularny dawniej i zdecydowanie warty przypomnienia przepis na wafle z masą z galaretki. To znany deser z czasów PRL, któremu choćby dziś trudno się…
Jak zrobić domowe wafle przekładane?
- Wlej mleko do garnka, dodaj cukier, wanilię i masło. Zagotuj i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut.
- Do masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i zmiksuj.
- Rozdziel masę do 3 naczyń.
- Do pierwszego dodaj posiekaną czekoladę i kakao, wymieszaj
- Do drugiego naczynia dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
- Do ostatniej części masy wsyp 2 łyżki mleka w proszku i wymieszaj.
- Posmaruj pierwszy wafel czekoladową masą, przykryj drugim. Wyłóż masę orzechową i przykryj trzecim waflem. Następnie rozsmaruj jasną masę i przykryj waflem.
- Gotowe wafle obciąż np. drewnianą deską.
- Po ok. godzinie wafle są gotowe do krojenia i podawania. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: