Paszteciki z ciasta francuskiego – przepis
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut na farsz (jeśli robisz farsz z mięsa z rosołu)
Porcja: na ok. 30 małych pasztecików
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub gotowego pasztetu,
- 1 cebula,
- 10 pieczarek,
- 100 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Zobacz także: 10 najlepszych przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?
- Obierz pieczarki oraz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami.
- Dodaj zmielone mięso, 100 ml wody, dopraw łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Wbij jajko do małej miseczki i roztrzep je widelcem.
- Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
- Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Pokrój w romby.
- Ułóż paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp majerankiem dla dekoracji.
- Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Zobacz także: Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami. Dodaj szczyptę mielonego kminku i zobacz efekt
Zobacz także inne przepisy z ciasta francuskiego ze Strony Kuchni: