Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Sprawdzony przepis na paszteciki z pieczarkami i mięsem. Wyśmienite do barszczu czerwonego

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyny Puczyńska


Paszteciki podane do czerwonego barszczu to pomysł na pyszne, świąteczne danie. Podpowiadam, jak możesz zrobić je niemal błyskawicznie. Wystarczy wykorzystać ciasto francuskie, a także gotowy pasztet lub mięso po gotowaniu rosołu. To bardzo proste! Sprawdź i wypróbuj przepis na paszteciki z ciasta francuskiego.

Paszteciki z ciasta francuskiego – przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut na farsz (jeśli robisz farsz z mięsa z rosołu)
Porcja: na ok. 30 małych pasztecików
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub gotowego pasztetu,
  • 1 cebula,
  • 10 pieczarek,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Zobacz także: 10 najlepszych przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu

Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?

  1. Obierz pieczarki oraz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami.
  3. Dodaj zmielone mięso, 100 ml wody, dopraw łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i chwilę podsmaż.
  4. Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Wbij jajko do małej miseczki i roztrzep je widelcem.
  5. Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
  6. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Pokrój w romby.
  8. Ułóż paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp majerankiem dla dekoracji.
  9. Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami. Dodaj szczyptę mielonego kminku i zobacz efekt

Zobacz także inne przepisy z ciasta francuskiego ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału