Masz ochotę na błyskawiczne pączki w 5 minut z serkiem homogenizowanym na Tłusty Czwartek lub do weekendowej kawy? jeżeli tak to przepis, który czytasz, jest idealny dla Ciebie! Dowiedz się, jak zrobić szybkie pączki z zaledwie 5 składników w 5 minut.
Pyszne pączki z serkiem homogenizowanym zrobisz szybciej niż zakup gotowych w lokalnej cukierni! Są mięciutkie, puszyste i pachnące. Ciasto na mini pączki wykonasz błyskawicznie w nie więcej niż 5 minut, a czas smażenia to zaledwie 5 – 6 minut. Gotowe pączusie odsączam z tłuszczu i oprószam cukrem pudrem. Zapraszam po przepis na szybkie pączusie.
Pączki w 5 minut – składniki.
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 360 kcal w 100 g pączków. Dieta wegetariańska. Z podanych proporcji otrzymasz około 18 – 20 pączków.
- 280 g serka homogenizowanego (musi być dobrej jakości, bo to od niego w głównej mierze zależy smak mini pączusi)
- 230 g mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
- 2 jajka (średnie o rozmiarze L)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mocnego alkoholu (wódka lub spirytus), za pomocą którego pączusie nie będą wchłaniały tłuszczu. Zamiast alkoholu możesz także użyć 1 łyżki octu spirytusowego 10%.
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej roślinny) około 800 ml
- cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania szybkich pączków w 5 minut z serkiem homogenizowanym.
Do wykonania szybkich pączków potrzebować będziemy: garnka lub szerokiej i głębokiej patelni, miski, miksera, łyżki cedzakowej, ręcznika papierowego do odsączenia tłuszczu. Wyjmuję z lodówki jajka i serek minimum godzinę przed robieniem ciasta.
Krok 1. Ze względu na to, iż ciasto na pączusie robi się bardzo szybko, to zaczynam od rozgrzania tłuszczu. W dużym i szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam ok 800 ml tłuszczu do smażenia pączków. W garnku lub patelni o szerokości około 30 cm zmieszczą się jednocześnie wszystkie pączki. Pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu podczas smażenia. Ważna jest temperatura smażenia. Optymalna temperatura smażenia to 170 – 180 stopni C. W niższej temperaturze będą nasiąkały tłuszczem, a w wyższej paliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.
Krok 2. Do miski wrzucam serek homogenizowany, wbijam jajka i wlewam łyżkę mocnego alkoholu. Przesiewam także mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksuję na średnich obrotach miksera lub mieszam łyżką do czasu, aż uzyskam jednolitą masę. Ciasto na pączusie jest gęste oraz kleiste i takie ma być. Proszę nie dosypywać więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i mało puszyste.
Polecam także:
Pączki z mascarpone
Szybkie pączki w 5 minut z serkiem homogenizowanym
Krok 3. Smażę pączusie.
Do rozgrzanego tłuszczu w garnku wrzucam kawałek ciasta i sprawdzam temperaturę. Ciasto powinno od razu wypłynąć na górę w otoczeniu wielu pęcherzyków powietrza. jeżeli tak jest, to przystępuję do smażenia błyskawicznych pączków.
Za pomocą łyżeczki (zamoczonej w oleju) nabieram porcje ciasta o wielkości orzecha włoskiego i ostrożnie umieszczam w garnku. Pączki nie będą na początku idealnie równe, ale podczas smażenia i obracania, staną się okrąglejsze. jeżeli chcesz, możesz też namoczyć ręce w oleju i turlając oraz przekładając porcję ciasta z jednej do drugiej ręki, uformować okrągłe pączusie.
Szybkie pączusie smażę na rumiano przez 5 do 6 minut. Gdyby rumieniły się szybciej, to trzeba zmniejszyć moc palnika. Okrągłe pączusie same się obracają podczas smażenia.
Po usmażeniu, wyławiam pączusie łyżką cedzakową i odkładam na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Powiem szczerze, iż praktycznie nie nasiąkają tłuszczem.
Krok 4. Gdy pączusie ostygną, oprószam cukrem pudrem lub polewam masą czekoladową. Błyskawiczne pączki są już gotowe. Możesz je także nadziać budyniem lub ulubioną marmoladą. Smakują rewelacyjnie. Są 100 razy lepsze od sklepowych. Polecam zrobić podwójna porcję, bo tak gwałtownie znikają z talerza.
Stali czytelnicy mojego bloga z pewnością znają mój poprzedni przepis na pączusie z serka mascarpone:
Polecam też: pączki z mascarpone
Życzę smacznego!