Szybkie menu na Wielkanoc. Oto przepisy na świąteczną ucztę dla rodziny. Zrobisz ją w mniej niż godzinę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska/Anna Daniluk/Katarzyna Puczyńska


Menu na śniadanie wielkanocne nie musi być pracochłonne. Wiele dań można zrobić z wyprzedzeniem np.: paschę lub zakwas na żurek. Planowanie, a także wybranie przysmaków do zrobienia w kilka chwil sprawi, iż w okresie Świąt Wielkanocnych nie trzeba poświęcać na przygotowania wielu godzin. Podpowiadamy, jak zrobić ekspresową ucztę wielkanocną.

Jajka faszerowane na wiele sposobów

Jako szybką przystawkę na stół wielkanocny można zrobić różne wersje jajek faszerowanych. Można je zrobić w mniej niż 30 minut. Zachęcamy do zrobienia kilku rodzajów, aby na stole było kolorowo. Goście będą pod wrażeniem smaku jajek faszerowanych łososiem lub szynką.

Nie tylko sałatka jarzynowa

Tradycyjnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Jednak jest ona pracochłonna. o ile chcecie zrobić ją w szybki sposób, możecie dzień wcześniej ugotować warzywa, posiekać i trzymać podzielone porcje w pojemnikach na żywność. Dzięki temu warzywa wymieszacie w misce z sosem tuż przed podaniem. o ile wolicie szybką alternatywę wobec sałatki jarzynowej, to możecie sięgnąć po surówkę z białej rzodkwi, albo superszybką surówkę z kapusty pekińskiej. Atrakcyjnie prezentuje się także sałatka łabędzi puch z kukurydzą konserwową.

quiz Wielkanocny quiz kulinarny. Czy znasz świąteczne potrawy? Sprawdź się

Ciasta na szybkie menu na Wielkanoc

Domowe ciasta wielkanocne najczęściej wykonywane są z wielu warstw lub wymagają wyrastania jak w przypadku babki drożdżowej. o ile chcecie zrobić szybki wypiek, to świetnym wyborem będzie babka na oleju. Wykonanie jej wraz z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę. Można też zdecydować się na sernik bez pieczenia z galaretką i brzoskwiniami. Można go przygotować dzień wcześniej i podawać po nocy spędzonej w lodówce.

Czytaj także: Przepyszna pascha wielkanocna. Przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Sekretem wyjątkowego smaku jest domowy twarożek

Pasztet na Wielkanoc

Tradycyjne pasztety świąteczne zwykle są pracochłonne. Należy oczyścić mięso, zmielić, wymieszać z przyprawami i piec przez długi czas w niskiej temperaturze. Aby przyspieszyć przygotowanie mięsnej przystawki, proponujemy sięgnąć po szybki przepis na pasztet z wątróbki drobiowej. Danie przyprawione jest suszonym tymiankiem, rozmarynem, a nośnikiem smaku jest klarowane masło. Przy tym prezentuje się niezwykle apetycznie na świątecznym stole w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i sosu chrzanowego.

W naszej galerii zebraliśmy przepisy na szybkie śniadanie wielkanocne

Wędliny na Wielkanoc

Na śniadanie wielkanocne można także sięgać po wędliny kupione ze sprawdzonych sklepów mięsnych. Z wysokiej jakości szynki można wykonać roladki wypełnione chrzanem albo dodać ją do sałatki z kapusty pekińskiej, jajek ugotowanych na twardo i pora.

Mamy nadzieję, iż nasze propozycje ułatwią wam zaplanowanie szybkiego menu na Wielkanoc. A także będą inspiracją do eksperymentów kulinarnych zgodnie z waszym gustem.

Szybkie menu na Wielkanoc. Oto przepisy na świąteczną ucztę ...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału