Jajka faszerowane na wiele sposobów
Jako szybką przystawkę na stół wielkanocny można zrobić różne wersje jajek faszerowanych. Można je zrobić w mniej niż 30 minut. Zachęcamy do zrobienia kilku rodzajów, aby na stole było kolorowo. Goście będą pod wrażeniem smaku jajek faszerowanych łososiem lub szynką.
Nie tylko sałatka jarzynowa
Tradycyjnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Jednak jest ona pracochłonna. o ile chcecie zrobić ją w szybki sposób, możecie dzień wcześniej ugotować warzywa, posiekać i trzymać podzielone porcje w pojemnikach na żywność. Dzięki temu warzywa wymieszacie w misce z sosem tuż przed podaniem. o ile wolicie szybką alternatywę wobec sałatki jarzynowej, to możecie sięgnąć po surówkę z białej rzodkwi, albo superszybką surówkę z kapusty pekińskiej. Atrakcyjnie prezentuje się także sałatka łabędzi puch z kukurydzą konserwową.
Ciasta na szybkie menu na Wielkanoc
Domowe ciasta wielkanocne najczęściej wykonywane są z wielu warstw lub wymagają wyrastania jak w przypadku babki drożdżowej. o ile chcecie zrobić szybki wypiek, to świetnym wyborem będzie babka na oleju. Wykonanie jej wraz z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę. Można też zdecydować się na sernik bez pieczenia z galaretką i brzoskwiniami. Można go przygotować dzień wcześniej i podawać po nocy spędzonej w lodówce.
Czytaj także: Przepyszna pascha wielkanocna. Przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Sekretem wyjątkowego smaku jest domowy twarożek
Pasztet na Wielkanoc
Tradycyjne pasztety świąteczne zwykle są pracochłonne. Należy oczyścić mięso, zmielić, wymieszać z przyprawami i piec przez długi czas w niskiej temperaturze. Aby przyspieszyć przygotowanie mięsnej przystawki, proponujemy sięgnąć po szybki przepis na pasztet z wątróbki drobiowej. Danie przyprawione jest suszonym tymiankiem, rozmarynem, a nośnikiem smaku jest klarowane masło. Przy tym prezentuje się niezwykle apetycznie na świątecznym stole w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i sosu chrzanowego.
W naszej galerii zebraliśmy przepisy na szybkie śniadanie wielkanocne
Wędliny na Wielkanoc
Na śniadanie wielkanocne można także sięgać po wędliny kupione ze sprawdzonych sklepów mięsnych. Z wysokiej jakości szynki można wykonać roladki wypełnione chrzanem albo dodać ją do sałatki z kapusty pekińskiej, jajek ugotowanych na twardo i pora.
Mamy nadzieję, iż nasze propozycje ułatwią wam zaplanowanie szybkiego menu na Wielkanoc. A także będą inspiracją do eksperymentów kulinarnych zgodnie z waszym gustem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: