Szybkie i proste pomysły na obiad

fashionable.com.pl 4 lat temu

Dziś mam dla Was pomysły na bardzo proste i szybkie obiady. I ja i Kuba bardzo lubimy gotować, ale często w naszym zabieganym życiu brakuje na to czasu. Korzystamy wtedy z restauracji, albo naszych pomysłów na obiady, które nie zajmują wiele czasu. Mam dla Was kilka naszych pysznych propozycji:) Jestem interesująca jakie są Wasze pomysły na obiad typu "raz dwa"

Jedno jest pewne, siłą zwłaszcza prostych dań jest jak najlepszy składnik. jeżeli będziemy mieli pyszne pomidory i chrupiący chleb, to zwykła kanapka z masłem i pomidorem będzie smakowała jak poezja. Po drugie wszystkie przepisy są tylko bazą do tego co stworzymy. Nigdy nie przywiązuję się zbytnio do przepisów i traktuję je jako inspirację.

Krem porowy z serem i grzankami

Składniki: marchew, korzeń pietruszki, seler, por, cebula, ziemniaki, serek topiony, parmezan lub mascarpone, sól, pieprz, masło. Angielka, bagietka lub chleb na grzanki + zioła do posypania grzanek i oliwa

Ta zupa - krem znika naprawdę szybko, a moja rodzina ją uwielbia. W garnku gotuję warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, kilka ziemniaków. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam pokrojony w plastry por (plastry mogą być grubsze, bo i tak wszystko później miksuję). Dodaję trochę soli - zwykle do jednej zupy na kilka porcji wykorzystuję dwa pory. Wrzucam por do gotujących się warzyw. Doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam ser - moja rodzina bardzo lubi wersję z topionym serkiem (zwykle dodaję 2 kostki na zupę), możesz też zetrzeć parmezan lub rozpuścić kawałek, albo dodać mascarpone, ale w tej wersji zupa będzie miała mniej wyrazisty smak. Na koniec miksuję.

Do grzanek wykorzystuję angielkę, bagietkę lub chleb. Kroję w kostkę, skrapiam oliwą, posypuję ziołami i wstawiam do piekarnika.

Makaron ze szpinakiem

Składniki: makaron, szpinak, masło, sól, pieprz, świeży czosnek, śmietana 18%, ser żółty lub parmezan

To chyba najszybszy obiad świata i adekwatnie przygotowuje się go tyle, ile gotuje się makaron. Wstawiam dobry makaron. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam szpinak (świeży lub mrożony). Dodaję sól, pieprz, i wyciskam kilka ząbków czosnku. Dodaję śmietanę - ja najbardziej lubię z 18%. Na koniec dodaję do sosu trochę startego sera, który się rozpuszcza i podbija smak. Podane na talerzu danie też posypuję odrobiną startego sera.

Rosół - pomysły na wykorzystanie rosołu

Przygotowanie rosołu trwa szybko, ale tu musimy się uzbroić cierpliwość w czas gotowania. Moim zdaniem rosół musi gotować się 3-4 godziny (u mnie zwykle cztery). Do rosołu zwykle dodaję dwa udka i skrzydło z indyka. Mnóstwo warzyw - marchew, por, seler, korzeń i natka pietruszki. Sól do smaku. W czasie gotowania możemy odrobinę podlewać wodą, ale nie za dużo. Chodzi o to, żeby stworzył się dobry i aromatyczny wywar. Przyznam, iż najbardziej lubię rosół u mnie w domu i w domu mojej mamy, bo nie jest rozwodniony i mdły jak w wielu miejscach. Wiele osób także gotuje go znacznie krócej i przez to rosół nie ma aż takiego aromatu.

Możemy go jeść z makaronem, albo gotowanymi ziemniakami (jestem interesująca czy kiedyś próbowaliście go w takiej wersji?:) ). Dodaję pokrojoną marchew i pietruszkę, a także świeżo mielony pieprz. Czasem zamiast roztrzepuję jajko z odrobiną soli i wlewam do gotującej się porcji rosołu.

Do czego wykorzystać rosół:

Rosół możemy wykorzystać na wiele sposobów:

  • słynna pomidorowa jest dobrym pomysłem, kiedyś kiedy nie jadałam rosołu, od razu odlewałam sobie część i dodawałam pomidory z puszki i zioła. Ale z rosołu można zrobić wiele zup, a przede wszystkim to dobra baza do zup warzywnych - możecie dodać świeże lub choćby mrożone warzywa i raz dwa stworzyć pyszną zupę - także zupę krem. Zupa brokułowa, kalafiorowa, pieczarkowa i wiele więcej. Dziś na rosole mam zamiar ugotować zupę botwinkową - w zupach warzywnych możemy rosół potraktować jak bulion i go rozwodnić, gdyż dochodzą nam tu inne składniki, które nadadzą smak.
  • curry - uwielbiam przygotowywać curry ze szklanką rosołowego bulionu (zwłaszcza, kiedy rezygnuję z mięsa). Na maśle podsmażam brukselkę, kalafior i pieczarki. Opcjonalnie można dodać pierś z kurczaka. Zalewam kubkiem rosołu, następnie dodaję mleko kokosowe, dodaję czosnek, przyprawy (curry, imbir, kolendrę), pastę curry - nie jest łatwo kupić taką o dobrym składzie, ale czasem takie znajduję. Podaję z tajskim makaronem.
  • sałatka warzywna z majonezem - rosół gotuję na dużej ilości warzyw, które nadają mu niepowtarzalny smak. Pozostałą marchew, korzeń pietruszki i seler wykorzystuję później do warzywnej sałatki z majonezem.

Dania z kaszą

Zawsze mam w domu różne rodzaje kasz - i to nie od czasu pandemii, tylko od zawsze;) Kasza to zawsze dobry pomysł na obiad, gdyż kasze są zdrowe i sycące. Możesz podsmażyć pieczarki z cebulką (albo borowiki, choćby mrożone), dodać ugotowaną kaszę gryczaną i danie gotowe. Albo po prostu ugotować kaszę (ostatnio bardzo polubiliśmy bulgur), zrobić sałatkę i dodać wszystko co tylko chcesz: upiec rybę, usmażyć kotlety, czy po prostu jajko albo pieczarki (w panierce lub bez). Kasza + warzywa + nieskończona ilość pomysłów = pyszny, szybki obiad.

Makaron z sosem pomidorowym

Kocham makaron z sosem pomidorowym. Na oliwie podsmażam świeży czosnek, dodaję pomidory z puszki, przyprawy i odrobinę masła, które łagodzi kwaśność pomidorów. Na talerzu posypuję startym parmezanem i... to jest taaaakie pyszne! Przepis na sos pomidorowy pojawił się już dawno na moim blogu i w nieco innej wersji znajdziecie go TUTAJ.

Babka piaskowa

W bonusie przypominam przepis na bardzo szybkie i pyszne ciasto - babkę piaskową - ogromna ilość osób już skorzystała z przepisu, który wiele prazy podawałam na moim instagramie:) Przepis znajdziecie TUTAJ.

Ona: No to idziemy jeść:D

On: 1,2,3,4, czy 5??:D

Idź do oryginalnego materiału