Domowe gofry w 5 minut
Bardzo lubię przygotowywać gofry. To świetna przekąska, którą można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgam po błyskawiczne przepisy, które nie wymagają oddzielnego ubijania piany z białek. Polecam sprawdzony przepis na gofry na kefirze. By je zrobić, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gofry są słodkie, chrupiące i kusząco pachną wanilią. Serdecznie polecam, z pewnością posmakują każdemu.
Zobacz w galerii, jak gwałtownie zrobić pyszne i chrupiące gofry.
Przepis na gofry na kefirze
czas przygotowania: 5 minut + smażenie gofrów
porcja na: ok. 10 gofrów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 340 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki kefiru,
- pół szklanki wody gazowanej,
- pół szklanki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Czekoladowe gofry lepsze niż z wakacyjnej budki. Zobacz, jak je zrobić
Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Możesz bez problemu zrobić je w domu. Polecam przepis na chrupiące i pyszne czekoladowe gofry na maślance, podane z bitą śmietaną i owocami. Taki przysmak…
Jak zrobić domowe gofry w 5 minut?
- Do dużej miski do miksowania wbij jajka, dodaj cukier i wanilię i zacznij miksować.
- Stopniowo wlewaj kefir, wodę i olej.
- Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Zmiksuj całość na gładkie ciasto, nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
- Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem lub np. z bitą śmietaną i dżemem. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: