Szybkie gofry na kefirze – do zrobienia w 5 minut. Poznaj najlepszy przepis na chrupiące domowe gofry. Raz spróbujesz i się w nich zakochasz

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na gofry? Polecam sprawdzony przepis na szybkie gofry na kefirze. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują lepiej niż z cukierni. Ich przygotowanie zajmie ci 5 minut, później wystarczy je tylko usmażyć. Świetnie smakują z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Sprawdź, jakie są pyszne, chrupiące, idealnie słodkie i pachnące wanilią. Wypróbuj błyskawiczny przepis na domowe gofry.

Domowe gofry w 5 minut

Bardzo lubię przygotowywać gofry. To świetna przekąska, którą można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgam po błyskawiczne przepisy, które nie wymagają oddzielnego ubijania piany z białek. Polecam sprawdzony przepis na gofry na kefirze. By je zrobić, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gofry są słodkie, chrupiące i kusząco pachną wanilią. Serdecznie polecam, z pewnością posmakują każdemu.

Zobacz w galerii, jak gwałtownie zrobić pyszne i chrupiące gofry.

Przepis na gofry na kefirze

czas przygotowania: 5 minut + smażenie gofrów
porcja na: ok. 10 gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Czekoladowe gofry lepsze niż z wakacyjnej budki. Zobacz, jak je zrobić

Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Możesz bez problemu zrobić je w domu. Polecam przepis na chrupiące i pyszne czekoladowe gofry na maślance, podane z bitą śmietaną i owocami. Taki przysmak…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić domowe gofry w 5 minut?

  1. Do dużej miski do miksowania wbij jajka, dodaj cukier i wanilię i zacznij miksować.
  2. Stopniowo wlewaj kefir, wodę i olej.
  3. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  5. Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
  6. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub np. z bitą śmietaną i dżemem. Smacznego!

Szybkie gofry na kefirze – do zrobienia w 5 minut. Poznaj na...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału