Jakie ciasto można zrobić z rabarbarem?
Sezon na rabarbar trwa cały maj i czerwiec. To pyszne warzywo można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych smakołyków Mam dla Ciebie przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. To wyśmienity i łatwy do przygotowania wypiek. Wystarczy zagnieść proste kruche ciasto, przygotować rabarbar i ubić bezę. Dodatkowo proponuję nieco pogotować rabarbar z gładkim dżemem np. żurawinowym. Dzięki temu będzie on miękki, czerwony i zyska jeszcze lepszy smak. Pamiętaj także o podpieczeniu spodu ciasta, by było idealnie kruche.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem i bezą.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą
czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
porcja na: blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwe
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła zimnego,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
beza:
- 5 białek,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
rabarbar:
- 500 g rabarbaru,
- 200 g dżemu malinowego, truskawkowego lub żurawinowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci Twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie, wprost rozpływa się w…
Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem i bezą?
- Na stolnicę lub deskę przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
- Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto zrobić nieco wyższe boki z ciasta.
- Schowaj blaszkę z ciastem do lodówki.
- Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnuszka i dodaj dżem - jeżeli twój dżem ma kawałki owoców, to najpierw go zmiksuj blenderem.
- Wstaw garnek z rabarbarem i dżemem na mały ogień i podgrzewaj ok. 10 minut.
- Gdy kawałki rabarbaru wystarczająco zmiękną, dodaj mąkę ziemniaczaną i pogotuj jeszcze minutę.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i wstaw blaszkę z kruchym ciastem. Podpiecz ciasto przez 15 minut.
- W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, zacznij ubijać bezę - najpierw ubijaj same białka, gdy zrobią się białe i gęstsze zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj, aż beza będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodaj wanilię i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze minutę.
- Na podpieczony spód ciasta wyłóż rabarbarową masę i przykryj całość bezą. Nie wygładzaj bezy, delikatnie wyłóż ją łyżką na rabarbar.
- Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 15 minut. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: