Ciasto z gruszkami – przepis na deser
Liczba porcji: na 16 kawałków.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże gruszki (około 1 kg),
- 300 g mąki pszennej typ 500,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 4 średnie jajka o temperaturze pokojowej,
- 90 g cukru,
- 170 g oleju rzepakowego,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 5 g mielonego imbiru,
- 20 g migdałów.
Jak zrobić ciasto z gruszkami?
Przygotowanie:
- Gruszki należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoce trzeba włożyć do miski i doprawić cynamonem i imbirem.
- Migdały należy wrzucić do moździerza i rozgnieść na drobne kawałki. Następnie trzeba je dodać do gruszek i wymieszać.
- Jajka należy umyć i rozbić, aby sprawdzić ich świeżość. Po jednym jajku należy włożyć do miski robota kuchennego. Jajka należy ubijać z cukrem przez około 8 minut, aż powstanie puszysta, kremowa masa o jasnożółtym kolorze.
- Do masy należy wlewać cienką strużką olej rzepakowy. Wtedy można obniżyć moc miksowania. Gdy powstanie jednolita masa, wtedy można wyłączyć robot kuchenny lub mikser ręczny.
- Mąkę pszenną należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Po jednej łyżce należy dodawać suche składniki do masy jajecznej i mieszać ją przy pomocy silikonowej szpatułki.
- Kwadratową formę do pieczenia 24 × 24 należy wyłożyć papierem do pieczenia i można posmarować olejem rzepakowym.
- Ciasto należy wyłożyć równomiernie do formy, można wyrównać szpatułką i na wierzchu ułożyć gruszki z migdałami.
- Ciasto z gruszkami na oleju należy piec w 180° Celsjusza przez 45 minut, aż wetknięty w środek patyczek pozostanie suchy, a wierzch będzie rumiany.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie ciasta z gruszkami krok po kroku
Inne pomysły na ciasta z gruszkami
Gruszki to wdzięczny owoc do przygotowywania ciasta. Można zrobić z nich rodzaj szarlotki, mieszając z nimi jabłka. Zachęcamy do zrobienia puszystego ciasta drożdżowego z kawałkami gruszek i pokrojonym w kostkę marcepanem. Fani czekolady mogą skusić się na szybkie i proste ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą czekoladową. Natomiast smakosze wytrawnych wypieków rozsmakują się w tarcie z gruszkami na słono z serem gorgonzola i orzechami włoskimi.
+8
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: