Szybkie ciasto filo ze śliwkami – słodka przyjemność w 50 minut

codojedzenia.pl 4 tygodni temu

Masz niecałą godzinę na przygotowanie niedzielnego deseru, to polecam ciasto filo sourfa ze śliwkami i pistacjami. Ciasto sourfa ze śliwkami to doskonała propozycja! Przygotowanie tego smakołyku jest niezwykle proste, a efekty smakowe zachwycające. Delikatne, chrupiące ciasto filo w połączeniu z soczystymi śliwkami tworzy deser, który trudno sobie odmówić, a przy tym jego przygotowanie jest ekspresowe.

Szybkie ciasto filo sourfa ze śliwkami – słodka przyjemność w niecałą godzinę

Ciasto filo sourfa ze śliwkami to doskonały wybór na szybki i prosty deser, który zachwyci smakiem i wyglądem. Jego przygotowanie jest łatwe, a możliwości urozmaicenia są niemal nieograniczone. Osobiście zakochałam się w możliwościach jakie mi daje ciasto filo. Cieszę się niezmiernie, iż nie muszę wałkować filo tylko kupić gotowe i tworzyć z niego pyszne desery jak sourfa.

Po raz pierwszy zrobiłam sourfa z czerwonymi porzeczkami. Ciasto mnie po prostu urzekło! Jadłam je na ciepło i na zimno i od razu dodaję, iż letnie smakuje najlepiej. Tym razem postawiłam na żółte śliwki. Prawda jest taka, iż sourfa pasuje z większością owoców, więc pewnie na blogu pojawi się jeszcze nie jeden przepis na sourfa z owocami.

Dlaczego warto wybrać ciasto filo?

Ciasto filo to cienkie jak papier arkusze, które po upieczeniu stają się niezwykle chrupiące. Jego neutralny smak sprawia, iż świetnie nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W przypadku sourfa, wykorzystana jest jego lekka struktura, aby uzyskać deser pełen kontrastów – delikatny i kruchy wierzch oraz kremowe i miękkie wnętrze. Krem budyniowy zanim zgęstnieje otula chrupiące kawałki ciasta filo, które wcześniej podpiekłam. Jest słodki i aksamitny, a jego słodycz przełamują lekko kwaśne i orzeźwiające śliwki.

Szybko i prosto – czasami stawiam na prostotę i nie kombinuję!

Jednym z największych atutów ciasta filo sourfa ze śliwkami jest jego szybkość przygotowania. Wystarczy kilka arkuszy ciasta filo, garść świeżych śliwek, porcja masła, cukru i pistacji, aby w przeciągu niecałej godziny stworzyć pyszny deser. To idealna propozycja dla zapracowanych osób, które chcą zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym, a jednocześnie nie mają dużo czasu w pieczenie. To również wypiek dla ciekawskich! Wzbudziłam Twoją ciekawość tym przepisem? Super!

Ciasto sourfa ze śliwkami

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

500 g ciasta filo

150 g masła

200 ml mleka

200 ml śmietany, 36% tł.

4 jajka

250 g cukru

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

12 śliwek, u mnie żółte

2 łyżki pistacji do posypania

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180ºC. Przygotować okrągłą formę do pieczenie bez ruchomego dna i obręczy. Posmarować dno odrobiną masła, a resztę masła rozpuścić.
  2. Smarować rozpuszczonym masłem pojedyncze arkusze filo i składać w harmonijkę o wysokości dostosowanej do formy. Moja forma ma 3 cm brzeg i 30 cm średnicy. Układać kawałki ciasta uprzednio zwijając je lekko w ślimaki. Układać niezbyt ciasno. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
  3. Do miski wlać śmietanę i mleko oraz dodać jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Wymieszać składniki trzepaczką balonową. Ważne aby cukier się rozpuścił.
  4. Śliwki przepołowić na pół wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki. Wciskać śliwki między podpieczone ciasto filo. Na koniec wylać masę jajeczną .
  5. Wstawić sourfa do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, posypać posiekanymi pistacjami i lekko przestudzić. Oprószyć sourfa cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Ciasto sourfa najlepiej smakuje letnie i upieczone tego samego dnia.
  2. Płynne składniki można stosować zamiennie - wybrać tylko śmietanę lub tylko mleko. Można je również zastąpić mlekiem roślinnym.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału