Szybkie ciasto dyniowe

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Najlepszy przepis na szybkie ciasto dyniowe, które uda się każdemu. Kusi smakiem oraz zapachem i bardzo gwałtownie znika z talerza. Jest naprawdę bardzo dobre. Zobacz jak w prosty i szybki sposób w 5 krokach zrobić ciasto z dyni. Podpowiem także, jaką wybrać dynię.

Jesień to idealny czas na dyniowe przysmaki. Pomysły na wykorzystanie tego warzywa w kuchni są naprawdę różne. Ja postanowiłam zrobić ciasto z dynią. Przyznam, iż nie jestem fanką dyni. Do przepisu na ciasto podchodziłam bardzo sceptycznie, ale muszę przyznać, iż bardzo miło się zaskoczyłam.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wyszło pyszne, delikatne, nie za słodkie, po prostu idealne. Polecam upieczenie cista i gwarantuje, iż przepis zostanie z Tobą na zawsze.

Ciasto dyniowe – składniki:

Szklanka ma pojemność 250 ml.
Podane składniki są na okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm lub kwadratową o boku 20 cm.
Kaloryczność 290 kcal w 100 g.

  • 2 szklanki dyni* startej na drobnych oczkach (350 g)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli do ubijania białek

Lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka lub soku z cytryny

*Jaką wybrać dynię do ciasta. Najlepsze będą deserowe odmiany np Muscat, Hokkaido lub piżmowa. Dynia zwyczajna też się nada, ale jej miąższ jest mniej pomarańczowy i wyczuwalny w smaku.

Sposób wykonania szybkiego ciasta z dyni

Do przygotowania ciasta dyniowego potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, foremki o średnicy 22 cm i piekarnika.

Krok 1. Przygotowuję foremkę do pieczenia

Używam okrągłej foremki o średnicy 22 cm. jeżeli masz kwadratową, to o boku 20 cm również będzie odpowiednia. Przy większych foremkach ciasto może wyjść zbyt płaskie, wówczas należy podwoić składniki.

Krok 2. Przygotowuję dynię

Dynię obieram ze skórki. Pozbawiam oczywiście pestek. Do starcia wykorzystuję tylko twardego miąższu. Na małych oczkach tarki do warzyw ścieram 2 szklanki dyni. Ewentualny nadmiar soku z dyni odsączam i wylewam.

Krok 3. Miksuję składniki na ciasto w misce

Do miski wbijam jajka i dodaję cukier oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż jajka z cukrem staną się puszyste. Ubijanie trwa około 5 minut.

Gdy jajka będą puszyste, dodaję olej i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko chwilkę miksuję na średnich obrotach i odkładam mikser, ponieważ dalej ciasto będę mieszać łyżką. Do ciasta dodaję przetartą i odsączoną dynię, pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Gałkę możemy pominąć, jeżeli za nią nie przepadamy. Wszystko mieszam bardzo dokładnie łyżką.


PS. Do masy ciasta możesz też tak jak ja, dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych i całość wymieszać łyżką.

Krok 4. Piekę ciasto z dyni

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam masę ciasta. Następnie wyrównuję także powierzchnię dzięki łyżki.

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piekę przez 50 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od piekarnika. Najlepiej pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka. Do tego wystarczy nam zwykły patyczek do szaszłyków. jeżeli po wbiciu i wyjęciu z ciasta, patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. jeżeli natomiast jest wilgotny, musimy wydłużyć czas pieczenia.

Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z blaszki i studzę.

Koniecznie sprawdź także:

proste ciasto marchewkowe na dużą blachę.

Krok 5. Przygotowuję lukier

W miseczce ucieram cukier puder z sokiem z cytryny. Musi powstać gęsta konsystencja, podobna do konsystencji gęstego jogurtu. Lukier wylewam na jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto. Możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami, migdałami lub specjalną posypką.

Wilgotne ciasto marchewkowe

Drobno posiekane orzechy możemy również dodać do środka ciasta. Będzie to garść orzechów np. włoskich lub laskowych.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału