Poznaj szybkie ciasto czekoladowe z malinami, które zrobicie bez miksera w kilkanaście minut. Ciasto jest proste i uda się każdemu. Wystarczy wymieszać łyżką w misce. Jest tak dobre, iż degustacja na jednym kawałku się nie kończy. Maliny świetnie wyglądają i przełamują słodki smak ciasta. Wypróbuj koniecznie.
Ciasto czekoladowe to bez wątpienia mój smak z dzieciństwa. Moja mama i babcia bardzo często piekły murzynka. To było wówczas moje ulubione ciasto. Dziś także lubię murzynka. Świetnie smakuje do filiżanki kawy lub herbaty. Tym razem zapraszam na szybkie ciasto czekoladowe z malinami. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. W sam raz gdy spodziewasz się niezapowiedzianych gości tzw. last minute :-). Zapewniam, iż nikt obojętnie nie przejdzie nad widokiem malin zatopionych w czekoladowym cieście, oprószonych cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z malinami – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na blachę 20 x 24 cm lub też na tortownicę o średnicy 24 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100 g czekolady (u mnie połowę gorzkiej oraz połowę mlecznej)
- 250 g malin
- 1 szklanka maślanki (250 ml)
- 110 g cukru (pół szklanki)
- pół szklanki oleju (125 ml)
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Soda jest około 3 razy mocniejsza w działaniu niż proszek do pieczenia. Z drugiej strony zbyt duża ilość proszku do pieczenia spowodowałaby, iż ciasto miałoby za dużo goryczy. Dlatego do tego ciasta dodaję proszku do pieczenia oraz sody.
Poza sezonem na maliny, możesz oczywiście użyć innych owoców: jabłka, banany, wiśnie, jagody, borówki amerykańskie, gruszki.
Jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej. jeżeli potrzebujesz na gwałtownie użyć wyjętych przed chwilą z lodówki, to poddaj je kąpieli wodnej. Jajka wbij do szklanki i umieść ją w misce z gorącą wodą. Podobnie ogrzej także maślankę.
Sposób wykonania szybkiego ciasta czekoladowego z malinami
Do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego z malinami potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, trzepaczki (rózga kuchenna), tarki z grubymi oczkami, blaszki o wymiarach 20 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 1. Masa na ciasto czekoladowe
Do jednej miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wrzucam starowaną na grubych oczkach czekoladę. Wsypuję także kakao i mieszam łyżką.
Do drugiej miski wlewam maślankę i olej. Wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość mieszam rózgą kuchenną. Wsypuję zawartość pierwszej miski i mieszam rózgą kuchenną, aż uzyskam jednolitą masę.
Krok 2. Piekę ciasto czekoladowe z malinami
Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam masę ciasta i oczywiście wyrównuję powierzchnię. Na wierzchu układam maliny. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Blaszkę z ciastem czekoladowym z malinami umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 35 – 40 minut z funkcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia dzięki patyczka (metoda suchego patyczka) sprawdzam, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Następnie wyjmuję z blaszki i oprószam cukrem pudrem. Palce lizać! Ciasto czekoladowe z malinami wygląda i smakuje obłędnie.
Sprawdź także :
Malinowa chmurka na biszkopcie
Malinowa chmurka na dużą blachę
Ciasto jest wilgotne i puszyste. Zachowuje świeżość do 3 dni. Jestem pewna, iż aż tak długo nie pozostanie na talerzu. Świetnie smakuje także z innymi owocami. Chodzi mi już po głowie ciasto czekoladowe z gruszkami.
Życzę smacznego!