Chrupiące krążki hot-dogowe z parówek to przepis na zaskakującą przekąską idealną na imprezę. Proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne.
Chociaż krążki kojarzą się przede wszystkim z cebulą, to w moim domu pojawiają się również w wersji hot-dogowej. Parówki w chrupkiej panierce z dodatkiem przypraw to hit każdej imprezy. Błyskawicznie znikają z talerzy, na szczęście jednak ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wszystko, czego potrzebujesz to parówki, kilka składników, olej i patelnia. W kilku prostych krokach otrzymasz kreatywną i smaczną przekąskę, idealną na każdą okazję. Dorzuć do nich swój ulubiony sos i gotowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Chrupiące krążki hot-dogowe
Składniki:
- 4 drobiowe parówki,
- 2 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1 szklanka bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijam do miski. Dodaję do nich słodką paprykę, suszony czosnek, mąkę pszenną oraz sól i całość mieszam przy pomocy kuchenne rózgi lub widelca.
Ciasto do chrupiących krążków- Pyszności
- Dobrej jakości parówki z wysoką zawartością mięsa kroję na cztery długie paski. Każdy z nich zawijam i zabezpieczam wykałaczką, tworząc krążek.
Krążki z parówek- Pyszności
- Parówkowe krążki zanurzam w przygotowanym cieście. Powinno dokładnie otulić kawałki mięsa.
- W głębokim talerzu umieszczam bułkę tartą i wrzucam do niej zanurzone wcześniej w cieście parówki.
- W patelni rozgrzewam dużą ilość oleju i smażę przygotowane krążki do momentu, aż się zarumienią. Nie wrzucam zbyt dużej ilości jednocześnie, żeby nie obniżyć znacząco temperatury oleju.
Smażenie krążków hot-dogowych- Pyszności
- Usmażone parówki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego, żeby nie były zbyt ciężkie. Przekładam na talerz. Możesz je podać z ulubionym dipem, świetnie sprawdzi się sos BBQ, tysiąca wysp, czy choćby zwykły ketchup. Posypuję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i gotowe.
Smacznego!Chrupiące krążki z parówek w panierce- Pyszności