Szybki sos do obiadu — polecany przepis
Mam dla Ciebie niezawodny przepis na sos pieczarkowy ze śmietanką i natką pietruszki. To doskonały dodatek do obiadu, który możesz bardzo łatwo i gwałtownie przygotować. Najlepiej smakuje z jasnych, świeżych i jędrnych pieczarek. Jest bardzo delikatny, kremowy i aromatyczny. jeżeli wolisz bardziej wyraziste smaki, to możesz urozmaicić go np. przyprawą curry, bazylią, oregano lub chili. Sos pieczarkowy proponuję podać z plackami ziemniaczanymi, makaronem czy ryżem. Możesz polać nim także pieczoną karkówkę lub sznycle z kurczaka. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobisz pyszny sos pieczarkowy.
Przepis na sos pieczarkowy
czas przygotowania: około 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Domowy sos pieczeniowy. Bardzo prosty przepis na pyszny sos do mięsa
Sos pieczeniowy to pyszny dodatek do pieczonych mięs np. karkówki, schabu, indyka czy szynki. Jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne, ale jest na to świetny sposób. Wystarczy wykorzystać…
Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Pieczarki umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i podsmażaj kilka minut, aż ładnie się zarumienią.
- Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
- Wlej śmietankę i dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Pogotuj jeszcze 5 minut. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: