Odkryj magię tradycyjnych wypieków dzięki temu szybkiemu przepisowi na sernik z jabłkami, przekazanemu nam przez naszą babcię. Łącząc świeży smak jabłek z miękkim twarogiem, ciasto to jest idealnym wyborem na każdą okazję, czy to na popołudniową herbatę, czy jako wygodny weekendowy deser. Przepis jest prosty i szybki, dzięki czemu jest doskonałym wyborem zarówno dla początkujących piekarzy, jak i doświadczonych kucharzy.
Mini kieszonki nadziewane mielonym kurczakiem i serem – świetny poczęstunek dla gości!
Sernik z jabłkami
Dwukolorowy kremowy tort waniliowo-czekoladowy
[co_będzie_nam_potrzebne]
Ciasto:
- 600 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Inne:
- masło – do wysmarowania blachy do pieczenia
Śmietana:
- 750 g niskotłuszczowego twarogu
- 800 g serka śmietankowego
- 250 g cukru
- 1 opakowanie waniliny
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu w proszku
Nadzienie:
- 7 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
1. ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, brązowy cukier, następnie dodać zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i dodać roztrzepane jajko – wymieszać i wyrobić ciasto rękami.
2. Następnie rozłożyć ciasto na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia, wygładzić wałkiem do ciasta i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3. krem: W innej dużej misce umieścić niskotłuszczowy twaróg, dodać serek śmietankowy, dodać cukier i wanilinę – ubić i ubijając dodać ubite jajko i dodać budyń w proszku – ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
4. W innej misce umieścić pokrojone w kostkę jabłka i doprawić cynamonem – dobrze wymieszać.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem lub szpikulcem i wlej śmietanę, rozprowadź i ładnie wygładź, a następnie z grubsza rozłóż jabłka wymieszane z cynamonem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 175°C.
7. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i podawaj sernik z jabłkami z miłością, wspaniałym smakiem i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciele, życzymy smacznego!