Szybki przepis na gnocchi z kiełbasą. Zaskakujące doznania smakowe gwarantowane

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym- Pyszności


Proste gnocchi z kiełbasą to przepis na sycący obiad. Połączenie kuchni polskiej i włoskiej w domowym wydaniu pokochasz od razu.

Makarony, kluski i kluseczki po prostu uwielbiam i przygotowuję przynajmniej raz w tygodniu. Chociaż gnocchi kojarzą się nam przede wszystkim z kuchnią włoską, to świetnie sprawdzą się również z innymi dodatkami. Ja postawiłam na klasyk, czyli sos pomidorowy z polskim akcentem w postaci pokrojonej kiełbasy głogowskiej. Kilka prostych składników wystarczyło, aby stworzyć pyszne, zapiekane kluseczki. Są bardzo sycące i pyszne, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil. Idealny przepis na zabiegane dni, za pomocą którego mogę wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g kiełbasy głogowskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 650 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 400 g gnocchi.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę kroję w kostkę i szatkuję cebulę. Podsmażam na patelni. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, suszone oregano, przecier pomidorowy oraz pomidorki krojone z puszki. Doprawiam solą i mieszam. Opcjonalnie możesz dodać również trochę chilli, jeżeli lubisz pikantniejsze, wyraziste smaki.

    Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym – Pyszności

  2. Dorzucam gnocchi i gotuję na małym ogniu przez 10 minut. Przekładam sos z kluseczkami do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym serem mozzarella i zapiekam przez 15-20 minut w 170 st. Celsjusza.

    Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym – Pyszności

  3. Gotowe kluseczki serwuję na ciepło, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Zamiast gnocchi do tego przepisu możesz użyć również makaronu (w szczególności polecam kokardki i świderki). Pamiętaj, aby wcześniej go podgotować, aby był al dente.
    Pyszny, pożywny i prosty w przygotowaniu obiad jest już gotowy.
    Smacznego!

    Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału