Szybki pasztet z wątróbki drobiowej. Jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Przepis na wyśmienity pasztet bez pieczenia

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam da Ciebie bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbki drobiowej, doprawiony cebulką, ziołami i masłem klarowanym. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia i jest bardzo proste. Możesz z powodzeniem przygotować go na święta Wielkanocne. Zobacz, jak zrobić takie pyszne smarowidło do kanapek i wypróbuj przepis na pasztet z wątróbki drobiowej.

Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • dwie małe cebule,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
  • masło klarowane do smażenia,
    do dekoracji:
  • 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
  • świeży rozmaryn lub tymianek.

Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę.
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość przez kilka minut.
  4. Przełóż wątróbkę z cebulą do miski, dodaj sól, tymianek, pieprz oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
  5. Całość zmiksuj, na gładką masę.
  6. Przełóż pasztet do małych garnuszków lub miseczek.
  7. Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym.
  8. Dodatkowo możesz udekorować pasztet świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?

Wątróbka to danie, które ma zarówno zwolenników i przeciwników. Odpowiednio przygotowana może stanowić prawdziwy smakołyk. By była miękka i pozbawiona goryczki warto przestrzegać kilku zasad:

  • Odpowiednie oczyszczenie wątróbki. Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon.
  • Moczenie wątróbki w mleku. Umyte kawałki wątróbki warto zalać mlekiem i odstawić na minimum pół godziny. Mleko sprawi, iż wątróbka zmięknie, straci swój gorzki smak i intensywny zapach.
  • Wątróbki nie soli się przed smażeniem, by nie stała się twarda i sucha.
  • Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym, z obu stron, przekręcając ostrożnie, by nie nakłuć mięsa – wątróbka może wówczas pryskać.

Sprawdź także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

Szybki pasztet z wątróbki drobiowej. Jest wyjątkowo delikatn...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału