Szybki obiad bez mięsa. Polecane przepisy
Masz ochotę na danie jarskie? Wypróbuj 5 polecanych przez nas przepisów na pyszne obiady bez mięsa. Wszystkie zrobisz w maksymalnie 30 minut! Są proste, sycące i bardzo smaczne. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką potrawę. Gorąco zachęcamy.
Polecane przepisy na obiad bez mięsa:
- Kluski kładzione z sosem śmietanowo-pieczarkowym
- Aromatyczne risotto z pieczarkami i serem
- Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami
- Faszerowana papryka w wersji wegetariańskiej
- Makaron spaghetti z lekkim sosem warzywnym
Dania jarskie. Proste i pyszne potrawy
Nie musisz być wegetarianinem, by docenić pyszne potrawy bez mięsa. Ważne, by były odpowiednio przygotowane, najlepiej z uwzględnieniem świeżych warzyw, owoców i pożywnych naturalnych produktów. Nie musisz także jeść ich codziennie, dobrze jest raz na jakiś czas odstawić mięso.
Według Instytutu Żywności i Żywienia bezpieczne spożywanie mięsa to maksymalnie 0,5 kg tygodniowo (waga przed przygotowaniem), najlepiej nie na raz, a w odpowiednio małych porcjach, np. 70 g dziennie. Dlaczego? Żelazo hemowe, czyli forma zawarta w mięsie, jest świetnie przyswajalne, ale w ograniczonych ilościach. Jego nadmiar przechodzi w jelitach niekorzystne przemiany, które prowadzą do powstawania rakotwórczych związków – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Na obiad bez mięsa świetnie sprawdzi się smażone tofu z ryżem lub makaronem oraz tradycyjny i aromatyczny dahl z soczewicy. Polecamy także jarskie kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami, kotlety z kaszy gryczanej oraz pyszne domowe pierogi z soczewicą.
Tanie kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Wypróbuj przepis na domowy obiad
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję rewelacyjne kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, cebuli i sera. To proste do przygotowania danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Kotleciki są…
Smaczne zupy bez mięsa. Jak zrobić bulion warzywny?
Na obiad bez mięsa warto zrobić sycącą zupę. Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebujesz ugotować:
- kilka marchewek,
- kilka pietruszek
- kawałek selera korzeniowego,
- kilka małych łodyg selera naciowego,
- cebulę,
- natka pietruszki,
- por,
- czosnek.
Całość należy doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, solą i pieprzem. Nieco ostry smak uzyskamy, dodając odrobinę chili. Na takim bulionie można przygotować niemal wszystkie popularne zupy np. zupę pomidorową, ogórkową czy jarzynową. Świetnie sprawdzi się także do warzywnych kremów.
Polecamy np. zupę krem z cukinii oraz zaskakująco delikatną zupę czosnkową. Jej niezwykle apetyczna, kremowa konsystencja to zasługa serka mascarpone, który miksujemy z ugotowanymi warzywami.
Zaskocz swoich gości. Wypróbuj przepis na rewelacyjną zupę krem
Zupa krem z batatów z pewnością posmakuje każdemu. Jest aksamitna, idealnie słodka i pikantna. Warto podać ją ze słonym serem feta i odrobiną chrupiącej papryczki. Takie pyszne połączenie smaków…
Zobacz również inne przepisy na pyszne potrawy ze Strony Kuchni: