Makaron z pieczoną fetą i pomidorami – przepis z TikToka
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 700 g pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 g fety,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g suszonego tymianku,
- 3 g płatków chili,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 200 g makaronu pełnoziarnistego,
- garść listków świeżej bazylii do podania.
Opcjonalnie:
- 1/2 czerwonej papryki
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie makaronu z pieczoną fetą i pomidorami
Jak zrobić makaron z pomidorkami i pieczoną fetą?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu. W naczyniu żaroodpornym należy ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidory. Mogą to być pomidorki cherry lub pomidory malinowe.
- Następnie do pomidorów należy dodać obrany z łupinek czosnek. Opcjonalnie można dodać pokrojoną drobno połówkę papryki.
- Wszystkie składniki należy polać łyżką oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
- W środku należy ułożyć kostkę fety i polać ją łyżką oliwy. Ser należy posypać suszonym oregano, tymiankiem, chili i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Pomidory z fetą należy wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.
- W tym czasie (w połowie czasu pieczenia fety) należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron należy odcedzić.
- Upieczoną fetę z pomidorami trzeba rozgnieść widelcem, aż powstanie kremowy sos. Do pieczonej fety z pomidorami należy dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem makaron z pieczoną fetą i pomidorami trzeba udekorować świeżymi listkami bazylii.
- Danie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Jeżeli chcecie uzyskać jednolity sos z pieczoną fetą i pomidorami, to upieczone składniki możecie zblendować na gładką masę. Taki kremowy sos będzie znakomicie wnikał do makaronu, szczególnie o chropowatej strukturze.
+5
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: