Szybki deser z owocami na lato. Wypróbuj przepis na crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami. Zobacz na filmie, jak je zrobić

stronakuchni.pl 1 rok temu
Crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami to pyszny i bardzo łatwy do zrobienia deser na lato. Taki przysmak przygotujesz w 10 minut i upieczesz w 25. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Po prostu palce lizać! Przekonaj się i wypróbuj przepis. Zobacz także na filmiku, jak robiłam ten smakołyk. Zjedliśmy go z rodziną do ostatniego okruszka. Serdecznie polecam.

Szybki deser z owocami na lato. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie najlepszy przepis na letni deser – pyszne owsiane crumble z morelami i czerwonymi porzeczkami. To popularny przysmak wywodzący się z kuchni angielskiej, składający się z owoców zapieczonych pod kruszonką z płatkami owsianymi. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną. Dla mnie to najlepszy deser na szybko. Robię go, gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego, do przygotowania w kilka minut.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny letni deser z morelami i czerwonymi porzeczkami.

Przepis na crumble owsiane z owocami

czas przygotowania: ok. 10 minut + 25 minut pieczenia
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub owsianej,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • pół szklanki cukru + 2 łyżeczki cukru do cynamonu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 8 moreli,
  • pół szklanki czerwonej porzeczki.

Owocowy smak lata. Wypróbuj przepis na pyszne ciasto

Domowe ciasto z morelami i kruszonką to prawdziwy smak lata. Jest niezwykle lekkie, rozpływające się w ustach, puszyste i pysznie owocowe. Dodatkową porcję słodkości zapewnia lukier. Po prostu palce…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybki deser crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami?

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier i szczyptę soli.
  2. Rozpuść masło i wlej do miski z suchymi składnikami.
  3. Wymieszaj kruszonkę najpierw łyżką, a następnie rękami. Rozcieraj, aż będzie przypominała mokry piasek.
  4. Odstaw kruszonkę do lodówki.
  5. Morele i porzeczki umyj i osusz.
  6. Przetnij morele na pół, wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki.
  7. Przełóż morele i porzeczki do foremek żaroodpornych lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim owoce.
  9. Wierzch posyp owsianą kruszonką.
  10. Wstaw crumble do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  11. Po 25 minutach deser jest gotowy. Smacznego!

Szybki deser z owocami na lato. Wypróbuj przepis na crumble ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału