Przygotuj w domu niezapomniane sakiewki ze słodkiego ciasta francuskiego i delikatnego kremu mascarpone o smaku cytrynowym według naszego popularnego przepisu, z którym poradzi sobie każdy. Kruche i chrupiące ciasto francuskie wzbogacone pysznym kremem nadaje deserowi lekkości i uroku. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Każdy doceni słodki smak pysznego deseru.
pyszne-ciasto-migdalowe-z-kremem-serowym-i-owocami
Szybki deser z ciasta francuskiego z delikatnym kremem
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- mleko – do powlekania (impregnacji)
- 8 g cukru waniliowego – do posypania
- cukier waniliowy – do posypania i aromatyzowania
Śmietana:
- 200 ml bitej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 g mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego/do smaku
Inne:
Do dekoracji:
- cukier puder
Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami
Jak postępować:
1) Przygotować ciasto francuskie, pokroić na kwadraty i posmarować pędzelkiem/nagrzać mlekiem.
2. Następnie uformuj je w trójkąty i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ponownie posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste i chrupiące.
4) Krem: Wlej bitą śmietanę do miski – ubij, następnie dodaj cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy – dobrze ubij na średnio sztywną pianę, a po ubiciu przelej krem do worka do dekoracji.
5. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika, przeciąć woreczki na pół, całkowicie je otworzyć i napełnić kremem w kształcie fal.
6. Na koniec udekoruj je – posyp cukrem pudrem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!