Szybki deser z ciasta francuskiego i delikatnego kremu

fajnainspiracja.pl 6 miesięcy temu

Przygotuj w domu niezapomniane sakiewki ze słodkiego ciasta francuskiego i delikatnego kremu mascarpone o smaku cytrynowym według naszego popularnego przepisu, z którym poradzi sobie każdy. Kruche i chrupiące ciasto francuskie wzbogacone pysznym kremem nadaje deserowi lekkości i uroku. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Każdy doceni słodki smak pysznego deseru.

pyszne-ciasto-migdalowe-z-kremem-serowym-i-owocami

Szybki deser z ciasta francuskiego z delikatnym kremem

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • mleko – do powlekania (impregnacji)
  • 8 g cukru waniliowego – do posypania
  • cukier waniliowy – do posypania i aromatyzowania

Śmietana:

  • 200 ml bitej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego/do smaku

Inne:

Do dekoracji:

  • cukier puder

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Jak postępować:

1) Przygotować ciasto francuskie, pokroić na kwadraty i posmarować pędzelkiem/nagrzać mlekiem.

2. Następnie uformuj je w trójkąty i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ponownie posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą złociste i chrupiące.

4) Krem: Wlej bitą śmietanę do miski – ubij, następnie dodaj cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy – dobrze ubij na średnio sztywną pianę, a po ubiciu przelej krem do worka do dekoracji.

5. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika, przeciąć woreczki na pół, całkowicie je otworzyć i napełnić kremem w kształcie fal.

6. Na koniec udekoruj je – posyp cukrem pudrem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału