Szybki biszkopt z jabłkami

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj szybki biszkopt z jabłkami, który uda się każdemu. Jest puszysty i lekko wilgotny od soczystych i aromatycznych jabłek. Moje ciasto z jabłkami zrobisz błyskawicznie w 30 minut. Sprawdzi się świetnie na niezapowiedzianych gości.

Biszkopt z jabłkami to proste i tanie ciasto, które smakuje każdemu. Dlatego robię go bardzo często dla domowników. Idealnie smakuje na ciepło do szklanki mleka, kakao, herbaty lub kawy. Zapraszam po prosty i szybki przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami. Koniecznie wypróbujcie!

Ciasto biszkoptowe z jabłkami zrobisz w 30 minut.
Czas pieczenia: 50 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół.
Składniki są na blachę 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm. Sprawdzi się też tortownica o średnicy od 24 do 28 cm.
Biszkopt polecam też w diecie wegetariańskiej. Dodatkowo dzięki użyciu jabłek, jest o wiele mniej kaloryczny, niż biszkopt z 6 jaj. Od wspomnianego, klasycznego biszkoptu tortowego moje ciasto różni się jedynie dodatkiem małej ilości oleju. Dzięki temu jest wilgotniejsze. Dodatkowo nie oddzielam białek od żółtek. Tak jest szybciej.

Biszkopt z jabłkami – składniki:

Kaloryczność: 220 kcal w 100 g.
Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej.

  • 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 210 g drobnego cukru (1 szklanka)
  • 50 ml oleju roślinnego (około 3,5 łyżek)
  • 6 jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g jabłek (waga 4 średnich jabłek przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
  • dodatkowo cukier puder do oprószenia

Jakie jabłka do biszkoptu?

Do biszkoptu wykorzystuję klasyczne i ogólnodostępne jabłka takie jak:

  • szara Renata (kwaskowate),
  • złota Renata (słodsze),
  • Antonówka,
  • Gloster,
  • Ligol.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie kilku odmian jabłek. Czuć wówczas w biszkopcie słodko kwaśne przełamania smaków.

Sposób wykonania szybkiego biszkoptu z jabłkami

Do wykonania biszkoptu z jabłkami potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, szpatułki, blaszki lub tortownicy do pieczenia.
Zanim przystąpisz do pieczenia ciasta, przeczytaj cały opis wykonania. Optymalnie zaplanujesz poszczególne etapy prac w kuchni. Na przykład rozgrzanie piekarnika, podczas tworzenia ciasta biszkoptowego oraz przygotowanie owoców.

Krok 1 – przygotowuję jabłka

Jabłka obieram ze skórek. Przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Następnie kroję w plasterki o grubości 1 cm. Dopiero później pokroję w talarki, aby nie ściemniały.

Krok 2 – ubijam pianę z jajek i cukru

Do miski wbijam jajka (żółtka z białkami) i wsypuje cukier. Całość ubijam na maksymalnych obrotach miksera przez około 8 minut, aż otrzymam puszystą pianę jajeczną.

Jeśli masz więcej czasu, to oddzielnie ubija białka ze szczyptą soli na maksymalnych obrotach miksera (miska musi być czysta i koniecznie sucha). Następnie zmniejsz obroty i dodawaj partiami po jednym żółtku. Szczegóły podaję w przepisie https://ania-gotuje.pl/przepis/biszkopt-z-6-jaj/

Krok 3 – dodaję przesianą mąkę

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C, aby był gotowy, gdy zaraz zrobię ciasto.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski ze słodkim puchem jajecznym. Możesz pominąć ten krok, ale zalecam przesiać. Ciasto jest wówczas puszyste, a czynność trwa chwilę.
Całość mieszam delikatnie dzięki szpatułki lub na małych obrotach miksera, aby zachować puszystość. Ja dla łatwiejszego mieszania, dodaję mąkę w kilku porcjach i mieszam.
Na koniec wlewam ciurkiem 50 ml oleju i całość mieszam.

Krok 4 – wylewam ciasto na blachę i wykładam jabłka

Blachę o wymiarach 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm, ewentualnie tortownicę o średnicy od 24 do 28 cm wyścielam papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać poza rant blachy, ponieważ ciasto biszkoptowe mocno wyrasta.

Wylewam ciasto i wyrównuję powierzchnię.

Ćwiartki jabłek kroję w talarki o grubości 1 cm. Układam na cieście ściśle obok siebie i delikatnie wciskam. Część jabłek utonie, a większość pozostanie na wierzchu. Na środek dodaję mniejszą ilość jabłek, aby biszkopt nie opadł. jeżeli lubisz, możesz też jabłka na wierzchu oprószyć cynamonem.

Krok 5 – piekę biszkopt z jabłkami

Blachę ciasta wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół. jeżeli masz słaby piekarnik, to picz ciasto z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika. Dopiero pod koniec, gdy biszkopt się zarumieni, uchylam lekko drzwiczki i sprawdzam metodą „suchego patyczka”. Wbijam w środek biszkoptu patyczek do szaszłyków. jeżeli po wyjęciu jest suchy, biszkopt jest już upieczony.
Wówczas wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto z jabłkami na 5 – 10 minut. Dzięki temu środek biszkoptu nie opadnie. Następnie wyjmuję blachę z ciastem z piekarnika i odstawiam na 5 minut, w celu ostygnięcia. Po tym czasie wyjmuję ciasto z blachy i umieszczam na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt z jabłkami oprószam cukrem pudrem. Ciasto smakuje rewelacyjnie zaraz po upieczeniu oraz po ostygnięciu. Długo zachowuje świeżość. Po ostygnięciu i przykryciu wierzchu możesz przechowywać do 2 – 3 dni. Rewelacyjnie smakuje do szklanki: herbaty lub kawy. Niektórzy też lubić ze szklanką mleka lub kakao.
Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału