Szybka zupa krem z cukinii. Świetnie smakuje z płatkami migdałowymi lub grzankami. Wypróbuj przepis na pyszną i lekką zupę na lato

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na lekki i aromatyczny krem z cukinii. To idealna zupa na lato, której przygotowanie nie sprawi ci żadnych problemów. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Dodatek podprażonych płatków migdałowych lub grzanek doda przyjemniej chrupkości i wyjątkowego smaku. Sprawdź i wypróbuj przepis na zupę krem z cukinii.

Lekki obiad na lato

Masz ochotę na szybki i lekki obiad na lato? Proponuję łatwy przepis na pyszny krem z cukinii. To rewelacyjna i aromatyczna zupa z sezonowych warzyw, którą można bardzo łatwo przygotować. Nie wymaga wiele pracy i czasu. Doprawiam ją odrobiną imbiru, chili oraz czosnkiem, dla wyrazistego smaku. Warto podać ją także z płatkami migdałowymi, których chrupkość przyjemnie kontrastuje z kremową konsystencją zupy. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienitą zupę z cukinii.

Przepis na zupę krem z cukinii

czas przygotowania: ok. 15 minut + gotowanie
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • szczypta chili,
  • szczypta imbiru,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 100 - 150 g płatków migdałowych lub grzanek.

Co zrobić z cukinią? Odkryj 10 przepisów na sprawdzone dania z soczystym warzywem

Niedługo rozpocznie się sezon na cukinię, a z niej można wyczarować ogrom pysznych dań obiadowych, przetworów, a choćby deserów. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, smaczne, a przy tym zdrowe. Co…

Anna Daniluk

Jak przygotować krem z cukinii?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia i obrania warzyw.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek.
  3. Następnie wrzuć pokrojone w duże kawałki ziemniaki i cukinie. Całość podsmaż jeszcze ok. 1 minutę.
  4. Warzywa zalej bulionem i gotuj 25 min.
  5. Gotową zupę dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wsyp chili i imbir.
  6. Całość zmiksuj blenderem.
  7. Płatki migdałowe podsmaż przez kilka minut na suchej patelni, by nabrały chrupkości. Gotowe.

Krem z cukinii podawaj z płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje także z grzankami i odrobiną śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Czytaj także: Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oto tradycyjny przepis na owocowy chłodnik jak u babci

Szybka zupa krem z cukinii. Świetnie smakuje z płatkami migd...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału