Lekki obiad na lato
Masz ochotę na szybki i lekki obiad na lato? Proponuję łatwy przepis na pyszny krem z cukinii. To rewelacyjna i aromatyczna zupa z sezonowych warzyw, którą można bardzo łatwo przygotować. Nie wymaga wiele pracy i czasu. Doprawiam ją odrobiną imbiru, chili oraz czosnkiem, dla wyrazistego smaku. Warto podać ją także z płatkami migdałowymi, których chrupkość przyjemnie kontrastuje z kremową konsystencją zupy. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienitą zupę z cukinii.
Przepis na zupę krem z cukinii
czas przygotowania: ok. 15 minut + gotowanie
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 cukinie,
- 3 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 1 l bulionu warzywnego lub wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- szczypta chili,
- szczypta imbiru,
- 1 łyżka masła,
- ok. 100 - 150 g płatków migdałowych lub grzanek.
Co zrobić z cukinią? Odkryj 10 przepisów na sprawdzone dania z soczystym warzywem
Niedługo rozpocznie się sezon na cukinię, a z niej można wyczarować ogrom pysznych dań obiadowych, przetworów, a choćby deserów. To warzywo jest niezwykle uniwersalne, smaczne, a przy tym zdrowe. Co…
Jak przygotować krem z cukinii?
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia i obrania warzyw.
- W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek.
- Następnie wrzuć pokrojone w duże kawałki ziemniaki i cukinie. Całość podsmaż jeszcze ok. 1 minutę.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj 25 min.
- Gotową zupę dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wsyp chili i imbir.
- Całość zmiksuj blenderem.
- Płatki migdałowe podsmaż przez kilka minut na suchej patelni, by nabrały chrupkości. Gotowe.
Krem z cukinii podawaj z płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje także z grzankami i odrobiną śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego. Smacznego!
Czytaj także: Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oto tradycyjny przepis na owocowy chłodnik jak u babci
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: