Szybka sałatka z jajkiem na Wielkanoc. Koniecznie dodaj chrupiący dodatek

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka z jajkiem - Pyszności; źródło: Canva


Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką to pyszny przepis na Wielkanoc. Świetna alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej, która zrobi furorę w czasie tegorocznych świąt.

Przygotowania do Wielkanocy w pełni. jeżeli jednak brakuje ci pomysłu na zachwycającą sałatkę, to przychodzimy z pomocą. Proste połączenie jajek i rzodkiewki świetnie pasuje do wiosennego charakteru tych świąt. Jej przygotowanie zajmie ci o wiele mniej czasu niż zrobienie klasycznej jarzynowej, a orzeźwiający, chrupiący smak pokocha cała twoja rodzina. Ta prosta sałatka to również świetny pomysł na śniadanie lub lekką kolację. Zdecydowanie warto zapisać ten przepis i wracać do niego nie tylko od święta.

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotuj na twardo. Włóż je do rondelka z wodą i zagotuj. Od momentu, gdy woda zawrze, gotuj jaja przez 8-10 minut.
  2. Ugotowane jaja przelej zimną wodą i obierz. Pokrój w kostkę.
  3. Z rzodkiewek usuń liście, umyj i również pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. W misce połącz jajka, rzodkiewki, szczypiorek oraz majonez. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka z jajkiem – Pyszności; źródło: Canva

Do sałatki możesz dodać również odrobinę musztardy, która zaostrzy jej smak. jeżeli chcesz przygotować lżejszą wersję, to klasyczny majone zamień na ten fit lub na sam jogurt grecki. Taka sałatka świetnie sprawdzi się w towarzystwie świeżego chleba lub chrupiącej grzanki.

Liście rzodkiewki

Usunięte z rzodkiewek liście niepotrzebnie lądują w koszu. Możesz przygotować z nich pyszne pesto, które świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również pasta kanapkowa.

Pesto z liści rzodkiewki – Pyszności; źródło: Canva

Składniki:

  • 2 szklanki liści rzodkiewki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Włóż liście rzodkiewki, orzechy włoskie, parmezan i czosnek do kielicha blendera. Orzechy możesz wcześniej namoczyć, jeżeli twój blender nie radzi sobie z tak twardymi produktami.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i miksuj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane i uzyskasz gładką pastę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pesto z liści rzodkiewki jest pysznym i łatwym do przygotowania dodatkiem do wielu potraw. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak chilli, inne rodzaje orzechów czy dodatkowe zioła, aby nadać mu unikalnego smaku. Pesto możesz wymieszaj też z serkiem śmietankowym lub fetą i stworzyć pyszną pastę kanapkową.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczną sałatkę jarzynową, to na naszym kanale znajdziesz pyszną inspirację

Idź do oryginalnego materiału