Szybka sałatka z gruszką i szynką parmeńską. Możesz ją zrobić na przekąskę lub lekką kolację. Wypróbuj prosty przepis na sałatkę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Sałatka z gruszką i szynką parmeńską smakuje wyśmienicie. To szybka i łatwa do przygotowania przekąska, którą możesz podać na spotkanie z bliskimi lub zjeść na kolację. Jest idealnie słodka, słona i chrupiąca, nieco ostrości dodaje jej wyrazisty sos winegret. Przekonaj się, jaka jest dobra i wypróbuj prosty przepis na sałatkę.

Szybka sałatka na kolację. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszną sałatkę z gruszką i szynką parmeńską. Jest szybka i prosta do wykonania, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Świetnie pasuje do niej słodko-ostry sos winegret z musztardą francuską oraz ser gorgonzola. Można użyć także innego, wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Chrupkości sałatce dodają orzechy włoskie. Najlepiej smakują, gdy są delikatnie podprażone. Sałatkę proponuję podać na dwóch talerzach, półmisku lub wymieszać całość w salaterce.

Zobacz w galerii, jak gwałtownie możesz zrobić pyszną sałatkę z gruszką i szynką parmeńską.

Przepis na sałatkę z gruszką i szynką parmeńską

czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 200 g roszponki,
  • 2 gruszki,
  • 80 g sera gorgonzola,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Pyszna i zdrowa sałatka do zrobienia w 15 minut. Wypróbuj przepis

Masz ochotę na zdrową i szybką do zrobienia sałatkę na obiad lub kolację? Polecam idealny przepis. Potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. wędzonego łososia i nektarynek, by w 15 minut zrobić…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybką sałatkę z szynką parmeńską?

  1. Umyj roszponkę, osusz i przełóż do salaterki lub na półmisek.
  2. Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do roszponki.
  3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, a ser pokrój w małą kostkę. Dodaj do sałatki.
  4. Posiekaj orzechy i posyp nimi sałatkę.
  5. Przygotuj sos: miód wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem lub oliwą. Całość dobrze wymieszaj – możesz przygotować sos w słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Polej sałatkę sosem i wymieszaj.

Szybka sałatka z gruszką i szynką parmeńską. Możesz ją zrobi...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału