Szybka sałatka na kolację. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszną sałatkę z gruszką i szynką parmeńską. Jest szybka i prosta do wykonania, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Świetnie pasuje do niej słodko-ostry sos winegret z musztardą francuską oraz ser gorgonzola. Można użyć także innego, wyrazistego w smaku sera pleśniowego. Chrupkości sałatce dodają orzechy włoskie. Najlepiej smakują, gdy są delikatnie podprażone. Sałatkę proponuję podać na dwóch talerzach, półmisku lub wymieszać całość w salaterce.
Zobacz w galerii, jak gwałtownie możesz zrobić pyszną sałatkę z gruszką i szynką parmeńską.
Przepis na sałatkę z gruszką i szynką parmeńską
czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- 200 g roszponki,
- 2 gruszki,
- 80 g sera gorgonzola,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Pyszna i zdrowa sałatka do zrobienia w 15 minut. Wypróbuj przepis
Masz ochotę na zdrową i szybką do zrobienia sałatkę na obiad lub kolację? Polecam idealny przepis. Potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. wędzonego łososia i nektarynek, by w 15 minut zrobić…
Jak zrobić szybką sałatkę z szynką parmeńską?
- Umyj roszponkę, osusz i przełóż do salaterki lub na półmisek.
- Gruszki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do roszponki.
- Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, a ser pokrój w małą kostkę. Dodaj do sałatki.
- Posiekaj orzechy i posyp nimi sałatkę.
- Przygotuj sos: miód wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem lub oliwą. Całość dobrze wymieszaj – możesz przygotować sos w słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż składniki dobrze się połączą.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: