Szybka pizza Margherita na imprezę. Wypróbuj tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Kolory składników mają znaczenie
W skrócie
- Pizza Margherita – przepis na włoski przysmak
- Jak zrobić pizzę Margheritę?
- Przepisy na domową pizzę
Klasyczna pizza Margherita to wypiek stworzony na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która panowała między 1878 a 1900 rokiem. Książka „Italia na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaudry informuje, iż pizzę Margheritę po raz pierwszy podano w 1889 roku. Wypiek jak wspomniano, ma patriotyczny charakter przez kolor użytych składników. Do jego przygotowania potrzeba wyrośniętego ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i listków bazylii. Opcjonalnie po upieczeniu mozzarelle można posypywać startym parmezanem oraz równomiernie polać chlustem oliwy z oliwek.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita
Pizza Margherita – przepis na włoski przysmak
Liczba porcji: 1 duża pizza albo 2 małe,
Czas przygotowania: maksimum 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
- 255 ml wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 10 g soli,
- 2 g suszonych drożdży.
Dodatki na wierzch:
- 250 g mozzarelli po odsączeniu lub 2 kulki,
- 80 ml sosu pomidorowego do pizzy lub passaty pomidorowej doprawionej ząbkiem czosnku, 2 suszonymi pomidorami, suszoną bazylią i oregano,
- 1 łyżka oleju do posmarowania brzegów,
- listki bazylii do dekoracji.
Jak zrobić pizzę Margheritę?
Przygotowanie:
- Ze składników na ciasto należy zagnieść zwartą kulę i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie należy odsączyć mozzarellę, pokroić ją na plastry oraz przygotować sos do pizzy. Można także oderwać świeże listki bazylii, umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Piekarnik należy rozgrzać do 240° Celsjusza z termoobiegiem z blachą do pieczenia wstawioną na najniższej półce.
- Ciasto na pizzę należy rozłożyć na papierze do pieczenia. Można je podzielić na pół i zrobić dwie mniejsze placki lub jeden duży.
- Brzegi można cienko posmarować oliwą z oliwek lub olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
- Na wierzchu należy rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć plastry mozzarelli.
- Pizzę Margheritę należy ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia i piec przez 9 minut.
- Po upieczeniu należy placek ostudzić przez chwilę i po wierzchu trzeba rozsypać listki świeżej bazylii.
- Pizza Margherita jest najsmaczniejsza podawana na gorąco.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita
Przepisy na domową pizzę
Zachęcamy do zrobienia domowej pizzy z salami i rukolą, albo kontrowersyjnej w niektórych kręgach smakoszy pizzy hawajskiej, czyli podawanej z kawałkami słodkiego ananasa. Na przyjęcie w gronie znajomych można także przygotować apetyczne pizzerinki, które znikają w mgnieniu oka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: