Szybka surówka — sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy dodatek do obiadu? Proponuję sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. To pyszne połączenie chrupiących warzyw, pachnącego koperku i delikatnego sosu z oliwy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Sprawdzi się idealnie do kotleta schabowego, pieczonej karkówki czy smażonej ryby. Surówkę warto zrobić wcześniej i zostawić w lodówce na ok. godzinę, by nieco zmiękła. jeżeli lubisz bardziej ostre smaki, możesz dodać do niej także posiekaną cebulę.
Zobacz w galerii, jak przygotować surówkę z młodej kapusty.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- marchewka,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli + szczypta soli do kapusty,
- szczypta pieprzu.
Surówka z młodej kapusty w zaskakującej odsłonie. Smakuje rewelacyjnie
Chrupiąca surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Świetnie smakuje np. z kotletem schabowym, sznyclami z indyka czy filetem rybnym. Jej wyrazisty smak to zasługa…
Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?
- Kapustę obierz z pierwszych liści i umyj.
- Następnie posiekaj ją drobno nożem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Posól kapustę i wymieszaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Koperek przepłucz wodą, osusz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, cukier, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
- Dodaj do kapusty marchewkę, koperek i sos.
- Całość wymieszaj. Możesz jeść od razu lub schować do lodówki na godzinę, by kapusta bardziej zmiękła.
Raz zjesz i się zachwycisz. Odkryj przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty
Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z młodej kapusty i ogórka z wyrazistym sosem winegret. Zrobisz ją bez problemu w jedyne 15 minut. To idealny dodatek do letniego obiadu, pasuje do mięsa i ryby.…
Młoda kapusta — adekwatności i kalorie
Młoda kapusta dostępna jest od maja do końca sierpnia. To pyszne i zdrowe warzywo, które warto wprowadzić do naszej diety.
Dlaczego warto ją jeść? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Właściwości młodej kapusty:
- dostarcza nam duże ilości witaminy C, która wspiera odporność i jest silnym przeciwutleniaczem;
- jest źródłem glutaminy, czyli aminokwasu o adekwatnościach przeciwzapalnych;
- zawiera dużo witaminy K;
- jest źródłem potasu, fosforu, wapnia.
Najwięcej wartości odżywczych ma młoda kapusta jedzona na surowo.
Czytaj także: Wyśmienity bigos z młodej kapust z kiełbasą i boczkiem. Zrobisz go gwałtownie i bez problemu. Tradycyjni przepis na wiosenny obiad
Sprawdź inne przepisy ze Strony Kuchni: