Szybka domowa nutella bez konserwantów. Zobacz przepis na pastę z orzechów laskowych i kakao. Idealny przysmak do chleba lub do nadziewania
W skrócie
- Domowa nutella z daktylami – przepis na krem orzechowo-kakaowy
- Jak zrobić domową nutellę fit?
- Krem z orzechów laskowych i czekolady
- Zastosowanie domowej nutelli
Popularny krem dostępny w sklepach spożywczych zawiera dużą ilość cukru, emulgatorów oraz oleju palmowego. Nie będzie to zdrowa przekąska, ale można gwałtownie zrobić domową wersję wypełnioną jakościowymi składnikami. Wystarczy obrać z łupin, uprażyć i oczyścić ze skórki orzechy laskowe. Można też przyspieszyć przygotowanie, korzystając z dostępnych w sklepach uprażonych orzechów. Takie orzechy należy zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę, połączyć z kakao i wilgotnymi suszonymi daktylami.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przygotowanie domowej nutelli z daktylami
Domowa nutella z daktylami – przepis na krem orzechowo-kakaowy
Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g uprażonych orzechów laskowych,
- 3 namoczone daktyle,
- 1 łyżka kakao bez cukru,
- opcjonalnie: 50 ml mleka kokosowego lub napoju z orzechów laskowych.
Jak zrobić domową nutellę fit?
Przygotowanie:
- Daktyle należy zalać wrzątkiem na 15 minut.
- Obrane i uprażone orzechy laskowe pozbawione skórki należy umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery S. Należy je miksować do momentu uzyskania gładkiej pasty.
- Następnie do orzechów należy dodać daktyle i miksować na gładką pastę. Można dolać odrobinę wody namaczania daktyli.
- Kolejnym krokiem jest dodanie kakao i krótkie miksowanie do połączenia składników.
- Jeżeli chcecie uzyskać rzadszą konsystencję, możecie dolać mleko kokosowe lub napój z orzechów laskowych.
- Gotową domową nutellę można przełożyć do czystych słoików i przechowywać w lodówce do tygodnia.
W naszej galerii można zobaczyć składniki potrzebne do przygotowania domowej nutelli z daktylami
Krem z orzechów laskowych i czekolady
Jeżeli nie chcecie otrzymać gęstej pasty, to do zmielonych orzechów można dolać mleko skondensowane i rozpuszczoną gorzką czekoladę. Taka propozycja będzie mniej zdrowa, ale zachowa kremową konsystencję.
Zastosowanie domowej nutelli
Własnoręcznie przygotowana nutella może być wykorzystywana jak krem dostępny w sklepie. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników, do słodkich bułeczek drożdżowych lub do tostów. Zdrowsza wersja nutelli z daktylami będzie także świetnym dodatkiem do porannej owsianki lub omletu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: