Szybka babka na oleju. Poznaj oszczędny przepis z PRL-u. Dawniej robiono go w prodiżu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Babka na oleju to szybki sposób na przygotowanie ciasta na Wielkanoc. W PRL-u dodawano do niego aromat migdałowy. Współcześnie można zmniejszyć ilość cukru na rzecz cukru waniliowego. Świetnie sprawdza się także ekstrakt z wanilii. Podpowiadamy przepis na babkę na oleju jak u mamy.

Babka na oleju – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 127 g mąki pszennej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 40 ml oleju.

Do dekoracji:

  • 5 g uprażonych płatków migdałowych,
  • polewa czekoladowa.

Jak zrobić babkę na oleju?

  1. Jajka należy ubić w wysokim naczyniu razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu podwojenia objętości.
  2. Mąkę pszenną należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie trzeba do masy jajecznej dodać olej, ocet jabłkowy i suche składniki.
  4. Ciasto na babkę na oleju należy przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  5. Babka na oleju powinna być pieczona przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza.
  6. Gotową babkę na oleju trzeba wystudzić na kratce, a następnie udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
quiz Wielkanocny quiz kulinarny. Czy znasz świąteczne potrawy? Sprawdź się

Sposób podania

Łatwa babka na oleju może też być udekorowana polewą z białej czekolady i kurkumy. Wtedy będzie miała odświętny złoty kolor. Zachęcamy też do użycia lukru cytrynowego i wiórków kokosowych. Babka wygląda też niezwykle estetycznie oprószona cukrem pudrem.

Czytaj także: Słodka babka pomarańczowa. Przepis na delikatny i puszysty wypiek dla miłośników cytrusów. Propozycja na poczęstunek dla całej rodziny

Babka na oleju z prodiża

Barbara Bytnerowiczowa w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” polecała piec babkę na oleju w prodiżu przez 40 minut. W piekarniku elektrycznym wystarczy piec ciasto przez 25 minut z funkcją grzania góra-dół w temperaturze 170° Celsjusza. Ważne jest, aby nie wykorzystywać podczas pieczenia temoobiegu. W przeciwnym razie babka na oleju będzie zbyt sucha.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału