Babka na oleju – przepis jak z PRL-u
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 127 g mąki pszennej,
- 7 g proszku do pieczenia,
- 5 g cukru waniliowego,
- 10 ml octu jabłkowego,
- 40 ml oleju.
Do dekoracji:
- 5 g uprażonych płatków migdałowych,
- polewa czekoladowa.
Jak zrobić babkę na oleju?
- Jajka należy ubić w wysokim naczyniu razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu podwojenia objętości.
- Mąkę pszenną należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Następnie trzeba do masy jajecznej dodać olej, ocet jabłkowy i suche składniki.
- Ciasto na babkę na oleju należy przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Babka na oleju powinna być pieczona przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza.
- Gotową babkę na oleju trzeba wystudzić na kratce, a następnie udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Sposób podania
Łatwa babka na oleju może też być udekorowana polewą z białej czekolady i kurkumy. Wtedy będzie miała odświętny złoty kolor. Zachęcamy też do użycia lukru cytrynowego i wiórków kokosowych. Babka wygląda też niezwykle estetycznie oprószona cukrem pudrem.
Czytaj także: Słodka babka pomarańczowa. Przepis na delikatny i puszysty wypiek dla miłośników cytrusów. Propozycja na poczęstunek dla całej rodziny
Babka na oleju z prodiża
Barbara Bytnerowiczowa w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” polecała piec babkę na oleju w prodiżu przez 40 minut. W piekarniku elektrycznym wystarczy piec ciasto przez 25 minut z funkcją grzania góra-dół w temperaturze 170° Celsjusza. Ważne jest, aby nie wykorzystywać podczas pieczenia temoobiegu. W przeciwnym razie babka na oleju będzie zbyt sucha.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: