Szwedzkie ziemniaki zawojowały świat. Bajecznie wyglądają, smakują jak z ogniska

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziemniaki po szwedzku - przepis. Fot. Pixabay


Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Doskonale smakują gotowane, pieczone czy smażone. Mają wysoki indeks sytości i stosunkowo małą kaloryczność. Tuczą jedynie dodatki. Czasem jednak warto przymknąć na to oko i rozsmakować się w obłędnie pysznych ziemniaczkach. Przygotowane po szwedzku zawojowały świat. Nic dziwnego. To istny rarytas.

Przygotowanie szwedzkich ziemniaków nie jest żadnym wyzwaniem. To bardzo proste, a zarazem obłędnie pyszne danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jak zatem przygotować je w domu? Podpowiadamy.

Przepis na ziemniaki po szwedzku. To istny przysmak, który wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła lub margaryny,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ulubione zioła świeże lub suszone np. oregano (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Sprawdź także: Turecki przysmak bije polskie pączki na głowę. Nieważne, ile przygotujesz, wszystko zniknie

Szwedzki ziemniaki — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Szwedzkie ziemniaki są bardzo proste w przygotowaniu. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Gwarantujemy, iż w tym przysmaku rozsmakuje się cała rodzina. Oto najlepszy i najprostszy przepis na ziemniaki po szwedzku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, a następnie dokładnie myjemy. Nacinamy je w poprzek co kilka milimetrów.
  2. Nacieramy oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Możemy wcześniej wymieszać je z oliwą. Oprószamy też solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki po szwedzku pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Po tym czasie układamy na nich kawałki masła oraz świeże zioła (opcjonalnie).

Czytaj również: Szkodliwe, dlatego za granicą są dawno zakazane. W Polsce wciąż wiele osób się nim zajada

Z czym podawać szwedzkie ziemniaki? Pomysłów jest wiele

Szwedzkie ziemniaki stanowią świetny dodatek do obiadu. Doskonale będą komponować się z kotletami i ulubioną surówką. Możemy jednak przygotować do nich również sos czosnkowy i jeść posypane na przykład świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. Dobrze sprawdzi się też inny ulubiony sos, majonez lub po prostu keczup.

Sprawdź również: Jak przechowywać wędlinę? Metoda, dzięki której nie zrobi się obślizgła

Ziemniaki po szwedzku – przepis. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału