Szwedzi jedzą je na kilogramy. Mięciutkie i pulchne bułeczki z kremowym nadzieniem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szwedzkie bułeczki Semla - Pyszności; foto: Canva


Tłusty czwartek już tuż-tuż, a nas naszło na kulinarną międzynarodowość. To właśnie dlatego chcemy ci dzisiaj pokazać szwedzkie bułeczki Semla, które sprawdzą się idealnie na ten dzień. Są wyjątkowo smaczne i oryginalne; zachwycisz nimi całą rodzinę.

Semla to tradycyjny szwedzki przysmak, który Skandynawowie spożywają w tłusty… wtorek. Jest to dzień kończący okres karnawału, który w Polsce znamy pod nazwą ostatki. Semla oznacza zaś pszenną bułkę wypełnioną słodkim nadzieniem. Podaje się ją często z dodatkiem ciepłego mleka; o tym zadecydujesz już sam.

Szwedzkie bułeczki mogą być doskonałą alternatywą dla klasycznych pączków. Może więc by je wpisać w czwartkowy jadłospis? Gdzieś między szesnastym a siedemnastym pączkiem? Żartujemy. Zresztą, kiedy poznasz ten przepis, może się okazać, iż zupełnie zrezygnujesz z pączków. Oto on.

Szwedzkie bułeczki Semla – Pyszności; foto: Canva

Szwedzkie bułeczki Semla

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • 50 g masła
  • 260 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 200 g marcepanu
  • 8 łyżek śmietanki 36%
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkrusz, dolej do nich mleko i zwykły cukier. Mieszaj do połączenia się składników, a następnie dodaj sól, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto do osiągnięcia jednolitej, elastycznej konsystencji. Następnie uformuj z niego kulę, przykryj i odstaw na 1,5 godziny.

Tak przygotowaną masę podziel na osiem równych kul, które następnie musisz delikatnie spłaszczyć. Kiedy to zrobisz, wysmaruj je rozbełtanym jajkiem i piecz 20 minut w 180 stopniach.

Szwedzkie bułeczki Semla – Pyszności; foto: Canva

Kiedy bułeczki ostygną, odkrój im sam czubek. Wygrzeb środek łyżką — teraz zrobisz z niego nadzienie. Zblenduj miąższ z marcepanem i śmietanką. Następnie nadziej nim bułeczki. Na wierzch wyciśnij bitą śmietanę (możesz ją zrobić sam – wystarczy ubić 500 ml kremówki z 2 łyżkami cukru pudru). Całość przykryj odciętym wierzchem bułki.

Semlę oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Tak powstają szwedzkie bułeczki Semla. jeżeli jednak wolisz pozostać przy tradycyjnych pączkach, poniżej znajdziesz najlepszy przepis na nie. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału