Szukasz pomysłu na delikatną wołowinę? Zobacz przepis na rozpływającą się w ustach sztukę mięsa. Polej go sosem koperkowym, a zniknie w lot

stronakuchni.pl 23 godzin temu
Tradycyjna sztuka mięsa powstaje z duszonej wołowiny z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad w PRL-u robiona była z karkówki, a choćby oczyszczonych ozorków. Proponuję przepis na delikatną sztukę mięsa w sosie koperkowym, która nikogo nie zostawi obojętnym. Moja babcia podawała ją na niedzielny obiad.

Warto wiedzieć, iż sztuka mięsa w odróżnieniu od mięsa gotowanego na rosół wkładana jest do wrzącej wody lub rosołu. Optymalną metodą obliczania czasu gotowania mięsa jest przyjęcie 20 minut na każde 500 g mięsa. W połowie gotowania do mięsa można dodać np.: mrożony, zielony groszek, pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną bulwę selera, albo ziemniaki. Podobnym daniem do polskiej sztuki mięsa jest francuskie pot-au-feu, którego podstawą jest mostek wołowy zanurzony w sosie chrzanowo-musztardowym. Zobacz przepis na pyszną sztukę mięsa z dodatkiem koperku.

Sztuka mięsa – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg łaty lub szpondra wołowego,
  • 30 g posiekanego koperku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 5 g soli do smaku.

Jak zrobić sztukę mięsa?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe włóż do garnka i zalej wrzącym bulionem warzywnym.
  2. Do bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Składniki gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  4. Następnie mięso wyjmij i pokrój na plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę i wlej do niej 150 ml przestudzonego wywaru z mięsa.
  6. Sos cały czas mieszaj, aż do momentu zagotowania.
  7. Do sosu dolej śmietanę wymieszaną z żółtkami i koperkiem.
  8. Gotową sztukę mięsa polej od razu powstałym sosem koperkowym.

Sos chrzanowy do sztuki mięsa

W wielu domach tradycyjny przepis na sztukę mięsa podawany jest z sosem chrzanowym. Można go zrobić w podobny sposób jak sos z koperkiem, tylko uzupełnić go łyżką świeżo utartego chrzanu. Uduszoną sztukę mięsa można włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem chrzanowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza.

[/promo]

Sztuka mięsa w sosie własnym

Mięso wołowe duszone z podsmażoną cebulką i ziołami zalane wodą nazywa się sztuką mięsa w sosie własnym. Aby ją przygotować, należy starannie wybrać przyprawy, które podkreślają smak mięsa, ale go nie przytłumią. Świetnie sprawdza się słodka mielona papryka, a także mielony kmin rzymski.

Idź do oryginalnego materiału