Szukasz oszczędności? Nie kupuj tyle warzyw – te wyhodujesz z resztek!

genialne.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Uprawa warzyw z resztek kuchennych. Fot. Freepik.com


Podwyżka cen w sklepach jest zatrważająca. Przestaliśmy już wrzucać przypadkowe produkty spożywcze do koszyka. Skrupulatnie planujemy każde zakupy, aby nie przepłacać za coś, z czego później nie skorzystamy. Dzięki temu w jakimś stopniu ograniczyliśmy marnowanie żywności, co jest chyba jedynym plusem zaistniałej sytuacji. Jednak – chcąc zjeść różnorodne warzywa – wcale nie musimy się ograniczać. Nie będą nas wiele kosztować, jeżeli sami je wyhodujemy! Stwórz swój domowy ogród z resztek!

Zamiast wyrzucać, zachowaj resztki jedzenia, aby urosły z nich nowe warzywa! To naprawdę możliwe!

Uprawa warzyw z resztek kuchennych. Fot. Freepik.com

Jak wyhodować warzywa z resztek?

  • sałata, kapusta i inne warzywa liściaste

Po odcięciu wszystkich liści, włóż głąb warzywa do miski z wodą i ustaw ją na parapecie w dobrze nasłonecznionym miejscu. Codziennie wymieniaj wodę na świeżą, a już po kilku dniach zobaczysz pojawiające się korzenie! Wtedy zasadź warzywo w ziemi i podlewaj obficie, a z czasem zobaczysz nowe liście!

  • ziemniak

Jeśli pozostawisz ziemniaka na dłuższy czas, zaczną z niego wyrastać bulwy. Odczep je delikatnie od warzywa i włóż do naczynia z wodą tak, by swobodnie pływały na powierzchni. Po pewnym czasie zauważysz, iż zaczęły puszczać korzenie. Kiedy będą miały długość około 2,5 cm, czas aby przenieść bulwy do ziemi. Sadź je w równych odstępach (minimum 10 cm) i podlewaj systematycznie, a już po około 3 i pół miesiąca będziesz mógł przystąpić do zbiorów

Uprawa warzyw z resztek kuchennych. Fot. Freepik.com
  • pomidor

To chyba najprostsza z przedstawianych metod. Wystarczy przekroić mocno dojrzałego pomidora na pół i umieścić połówki w ziemi tak, aby przekrojona strona była u góry. Nie zaniedbaj częstego podlewania, a gwałtownie doczekasz się soczystych warzyw!

Jest też inna dziecinnie łatwa metoda na sadzenie pomidorów w domu!

Jak wyhodować warzywa z resztek jedzenia? Fot. Freepik.com

Co jeszcze można wyhodować z resztek?

  • czosnek

Jeśli nie wykorzystałeś całej główki czosnku i został Ci jeden ząbek – on wystarczy, aby wyhodować nową roślinę! Połóż go w lodówce i odczekaj 2 tygodnie – po tym czasie powinien zacząć kiełkować. Wtedy zasadź go w ziemi, regularnie podlewaj i dbaj o swobodny dostęp do światła słonecznego. Bądź cierpliwy – zanim czosnek w pełni się rozwinie, upłynie około 3 lub 4 miesiące.

Uprawa warzyw z resztek kuchennych. Fot. Freepik.com
  • cebulę

Wyrośnie z resztek, jeżeli tylko zadbasz o odpowiednie ku temu warunki. Odetnij jedną trzecią cebuli (tę od dołu) oraz połóż ją na minimum tydzień w suchym miejscu. Kiedy zacznie się kurczyć i zwijać, to znak, iż można ją już zasadzić w ziemi. Pamiętaj o umieszczeniu doniczki w mocno nasłonecznionym miejscu i częstym podlewaniu, a otrzymasz nie tylko pełnowymiarowe warzywo, ale i zieloną cebulkę!

Uprawa warzyw z resztek kuchennych. Fot. Freepik.com
  • paprykę

Z dojrzałej papryki wyłuskaj nasionka i umieść je w doniczce (najlepsza będzie gleba torfowa). Papryka lubi słoneczne stanowiska i temperaturę powyżej 14°C. Kiedy sadzonki już się dobrze ukorzenią, przesadź je do osobnych doniczek.

Wiedziałeś, iż w domowym ogródku można wyhodować choćby borowiki? Wystarczy zastosować ten prosty sposób, który działa dzięki miksturze z zarodnikami!

Doświadczeni ogrodnicy podzielili się z nami swoimi 10 sprawdzonymi trikami, dzięki którym ich rośliny rosną jak szalone!

Idź do oryginalnego materiału