Risotto z kurkami – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g oczyszczonych kurek,
- 1 cebula,
- 40 g masła,
- 5 g suszonego lub 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 3 g soli morskiej,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 200 g ryżu arborio,
- 100 ml białego wina,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 40 g parmezanu,
- 20 g parmezanu.
Czytaj także: Jak zrobić tradycyjne włoskie risotto? Jeden składnik was zaskoczy. Przepis od słynnego mistrza kuchni z Mediolanu
Jak zrobić risotto z kurkami?
Przygotowanie:
- Oczyszczone i wypłukane kurki należy osuszyć i pokroić w plastry.
- Następnie cebulę należy obrać, umyć, pokroić w kostkę i dusić na rozgrzanej patelni z 20 g masła.
- Gdy cebula nabierze przezroczystej barwy, należy dołożyć do niej kurki wraz z suszonym lub posiekanym rozmarynem.
- Składniki należy doprawić pieprzem i solą.
- Kurki z cebulą należy smażyć do momentu, aż kurki się zarumienią. Potrwa to około 4 – 7 minut.
- Następnie na patelnię z przyprawionymi kurkami można wsypać ryż. Należy go dokładnie wymieszać, aby tłuszcz i przyprawy dokładnie go pokryły.
- Kolejnym krokiem jest dolanie białego wina. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i czekać aż wino odparuje. Następnie należy wlać chochlę bulionu i czekać aż wyparuje. Kolejną porcję należy wlewać, gdy poprzednia wsiąknie w ryż.
- Konsystencję risotta należy kontrolować poprzez dolewanie bulionu i jego odparowywanie. Ryż ma być ugotowany al dente i tworzyć kremowy sos.
- Patelnię należy odstawić z ognia i przed podaniem doprawić 20 g masła i startym parmezanem.
- Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przyprawy do risotta
Ciekawym dodatkiem do risotta z kurkami będzie świeżo strata gałka muszkatołowa. Można także dodać namoczony w 50 ml wody szafran. W takim przypadku lepiej zrezygnować z rozmarynu, aby smaki nie rywalizowały ze sobą w jednym daniu.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: