Jeśli zastanawiasz się jak można łatwiej kroić, to mamy dzisiaj dla Ciebie mały trik, który zrobi dużą różnicę. Stosują go często mistrzowie kuchni, choć się tym raczej publicznie nie chwalą, bo trochę głupio to wygląda. Ale jest za to bardzo praktyczne.
Jak łatwiej kroić? Wystarczy, iż przykleisz tę drobną rzecz do noża
Tajemniczą rzeczą, która warto przykleić do noża jest… wykałaczka. Możesz też użyć kawałek patyczka do szaszłyka. Najlepiej to zrobić nieco powyżej jego krawędzi cięcia. W mig zauważysz, jak bardzo ułatwia to krojenie wszelkich warzyw i owoców. Odtąd kolejne plasterki nie będą się z sobą zlepiać i będą ładnie uszeregowane. Dzięki temu będzie Ci je dużo łatwiej zebrać. Będziesz także od razu w stanie zauważyć, czy w którymś miejscu nie przekroiłeś plasterka do końca. Nóż z przyklejoną wykałaczką być może śmiesznie wygląda, ale w praktyce sprawdza się bardzo dobrze.
Trik z gumką recepturką
Zamiast wykałaczki możesz nałożysz na ostrze noża gumkę recepturkę. Efekt będzie taki sam!
Rodzaje noży kuchennych
Być może jesteś tez ciekaw jak różnorodne mogą być noże, którymi posługujemy się w kuchni. Oto podstawowe rodzaj, jakie możesz spotkać:
#1 Nóż szefa kuchni
Jak sama nazwa wskazuje, nóż szefa kuchni jest klasyczny i wszechstronny; kiedy ludzie myślą o nożach kuchennych, to zwykle chodzi właśnie o ten. Wśród innych typów noży, nóż szefa kuchni jest najbardziej uniwersalny. Ma kształt podobny do trójkąta prostokątnego z zakrzywionym bokiem. Każdy, od kucharzy amatorów do mistrzów kuchni, użyje noża szefa kuchni do takich rzeczy jak wszelkie skomplikowane cięcia, krojenie sera i mięsa oraz krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów. Ostry czubek noża szefa kuchni sprawia, iż jest on również zdolny do bardzo delikatnych cięć.
#2 Nóż do usuwania kości
Nóż do usuwania kości może wyglądać na niepozorny, ale jest to jeden z najpotężniejszych noży w każdym zestawie narzędzi kuchennych. Nóż ten ma długie, cienkie ostrze idealne do usuwania resztek mięsa z kości; świetnie przycina się nim łopatkę wieprzową, tak, aby wydobyć jak najwięcej mięsa.
#3 Nóż do chleba
Nóż do chleba jest chyba najbardziej oczywistym z całej grupy. Jest bardzo długi i posiada grube ząbkowane ostrze, które pomaga w przecinaniu dużych kawałków pieczywa. Żaden inny nóż się w tym zadaniu równie dobrze nie sprawdza.
#4 Nóż do krojenia
Nóż do krojenia jest niezbędny w każdej kuchni. Jego krótka rączka i małe, ostre ostrze sprawiają, iż doskonale sprawdza się w różnych sytuacjach, takich jak obieranie owoców i warzyw, krojenie żywności na bardzo małe kawałki lub wykonywanie innych delikatnych czynności.
#5 Tasak
Ze swoim prostokątnym ostrzem i wyglądem przypominającym siekierę, tasak jest jednym z najbardziej uderzających wizualnie typów noży. Standardowy tasak to bardzo wytrzymałe narzędzie, dobrze nadające się do przecinania dużych, twardych warzyw, dużych kawałków mięsa, a choćby niektórych miękkich kości.
#6 Nóż do carvingu
Nóż do carvingu najlepiej nadaje się do wycinania grubych kawałków mięsa. Najlepiej nadaje się do krojenia brzucha wieprzowego, łopatki wieprzowej i szpondra wołowego; długie ostrze noża daje dużą siłę nacisku, aby przeciąć twarde ścięgna w tych kawałkach mięsa.
#7 Nóż użytkowy
Nazwa noża użytkowego mówi wszystko: jest bardzo uniwersalny. Noże użytkowe nie są tak zdefiniowane jak inne rodzaje noży, ale mają zwykle proste uchwyty i ostre spiczaste końcówki; czasami tylko jedna strona jest zaostrzona, ale czasami obie strony są ostre. Można je określić jako coś pomiędzy nożem do krojenia a nożem szefa kuchni.