Sznycel wiedeński, czy sznycel po wiedeńsku? Klasyczny przepis z cielęciny prosto z Austrii

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne


Sznycel wiedeński to danie, które wiele osób obowiązkowo zamawia podczas wycieczek do stolicy Austrii. W Polsce również znany jest sznycel po wiedeńsku, choć smakosze austriackiej potrawy mogliby się zdziwić sposobem przygotowania i podania. Zobacz przepis na sznycel wiedeński i poznaj najważniejsze różnice obu dań.

Sznycel wiedeński – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: prosty.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 4 plastry cielęciny z udźca,
  • szczypta soli,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 20 ml mleka lub wody,
  • 100 g bułki tartej.

Do smażenia:

  • 50 ml oleju,
  • 50 g masła klarowanego.

Jak zrobić sznycel wiedeński?

Przygotowanie:

  • Na początku należy ułożyć plastry cielęciny pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i delikatnie roztłuc metalowym, lub drewnianym tłuczkiem. Mięso należy delikatnie posolić z obu stron.
  • Jajko należy rozkłócić widelcem w miseczce z mlekiem lub wodą.
  • Następnie sznycle wiedeńskie należy obtoczyć w mące, jajku i na końcu panierować w bułce tartej.
  • Na patelni z grubym dnem trzeba rozgrzać olej z masłem klarowanym.
  • Sznycle wiedeńskie należy smażyć z obu stron aż do momentu uzyskania złoto – brązowej barwy.
  • Przed podaniem sznycel wiedeński można odsączyć na papierowym ręczniku.

Czytaj także sposób na kotleta schabowego:

Jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe? Zobacz przepis

Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Mamy dla ciebie…

Katarzyna Puczyńska

Sposób podania sznycla wiedeńskiego

Domowy sznycel wiedeński można podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi frytkami. Znakomicie sprawdza się także sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżej mizerii z koperkiem, surówki z ogórków z dodatkiem octu lub z surówką z młodej kapusty. Sznycel wieprzowy w stylu wiedeńskim można uzupełnić o dodatek domowej ćwikły lub serwować z kiszonymi ogórkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału