Sznycel wiedeński – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: prosty.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 4 plastry cielęciny z udźca,
- szczypta soli,
- 30 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 20 ml mleka lub wody,
- 100 g bułki tartej.
Do smażenia:
- 50 ml oleju,
- 50 g masła klarowanego.
Jak zrobić sznycel wiedeński?
Przygotowanie:
- Na początku należy ułożyć plastry cielęciny pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i delikatnie roztłuc metalowym, lub drewnianym tłuczkiem. Mięso należy delikatnie posolić z obu stron.
- Jajko należy rozkłócić widelcem w miseczce z mlekiem lub wodą.
- Następnie sznycle wiedeńskie należy obtoczyć w mące, jajku i na końcu panierować w bułce tartej.
- Na patelni z grubym dnem trzeba rozgrzać olej z masłem klarowanym.
- Sznycle wiedeńskie należy smażyć z obu stron aż do momentu uzyskania złoto – brązowej barwy.
- Przed podaniem sznycel wiedeński można odsączyć na papierowym ręczniku.
Czytaj także sposób na kotleta schabowego:
Jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe? Zobacz przepis
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Mamy dla ciebie…
Sposób podania sznycla wiedeńskiego
Domowy sznycel wiedeński można podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi frytkami. Znakomicie sprawdza się także sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżej mizerii z koperkiem, surówki z ogórków z dodatkiem octu lub z surówką z młodej kapusty. Sznycel wieprzowy w stylu wiedeńskim można uzupełnić o dodatek domowej ćwikły lub serwować z kiszonymi ogórkami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: