Jakis czas temu Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na ulubione danie ze swojego dzieciństwa. Projektantka uwielbia ten smak do dziś.
Joanna Przetakiewicz to znana projektantka mody i właścicielka popularnej marki „La Mania”. Chociaż gwiazda znana jest ze swojego zamiłowania do luksusu, a na swoim instagramowym koncie relacjonuje ekskluzywne podróże i wizyty w drogich restauracjach, to wśród jej ukochanych dań jest polski klasyk- pierogi z jagodami i bitą śmietaną. W jednym z programów podzieliła się przepisem na ten przysmak. Nam sam widok cieknie ślinka!
Sezon na jagody
Wraz z początkiem wiosny i lata bazarki wypełniają się pysznymi owocami i świeżymi warzywami. Wiele osób z utęsknieniem czeka na start jagodowego sezonu, który najczęściej rusza wraz z końcem czerwca. Warto wtedy przygotować zapasy i zamrozić porcję pysznych owoców, aby wtedy, gdy najdzie nas ochota na jagodzianki lub pierogi, wyciągnąć paczuszkę jagód z czeluści naszej lodówki.
Domowe smaki i tradycyjne potrawy od kilku lat przechodzą prawdziwy renesans. Wchodzą one w kategorię „comfort food”, czyli jedzenia, które daje nam poczucie ciepła, dużą ilość przyjemności i sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa.
Pierogi z jagodami- Pyszności, źródło: Canva
Joanna Przetakiewicz- przepis na pierogi
Gwiazda mówi, iż z jej przepis udaje się za każdym razem. Do ciasta dodaje ona jajko, co jest dość nietypowym zabiegiem w polskiej kuchni. Robią tak z kolei Włosi, więc sam przepis na ciasto można wykorzystać również podczas robienia makaronu oraz ravioli.
Jagodowy brak umiaru. Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz
– pisze Joanna Przetakiewicz na swoim profilu Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5 litra jagód
- łyżka cukru lub ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Mąkę łączę z wodą oraz solą i wyrabiam ciasto. Można zrobić to manualnie, chociaż wygodniej będzie wspomóc się robotem kuchennym.
- Dodaję jajko i zagniatam. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 15-20 minut.
- Stolnicę lub blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto.
- Przy pomocy szklanki wycinam kółka.
- Opłukane i osuszone jagody mieszam z cukrem.
- Wykładam po ok. łyżeczce jagód i zalepiam brzegi.
- Pierogi wrzucam do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuję, aż wypłyną. Nie wrzucam zbyt dużo pierogów na raz, aby się nie posklejały.
- Pierogi podaję z bitą śmietaną lub masłem i cukrem.
Zobacz też nasz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: